Kalarepa ma leczniczą moc. Tak działa na wątrobę i jelita

Kalarepa jest warzywem niedocenianym i dość rzadko spożywanym. Jednak ze względu na jej właściwości zdrowotne, warto włączyć ją do menu. Kalarepa świetnie smakuje na surowo, ale wykorzystasz ją też do przygotowania wielu smacznych potraw!

Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworoweKalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Kalarepa na zdrowie

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Warzywo to jada się w całości. Spożywa się zarówno zgrubiałą łodygę, zwaną jabłkiem, jak i młode liście. Choć kalarepa nie często gości na polskich stołach, to jednak stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawarta w niej luteina pomaga dbać o zdrowy wzrok. Z kolei liście kalarepy zawierają dużą ilość żelaza, więc polecane są przy anemii. Są też skarbnicą chlorofilu, dzięki czemu posiadają właściwości detoksykacyjne. Wspierają pracę wątroby, regulują perystaltykę jelit.

Jak wykorzystać kalarepę?

Kalarepę można jeść na surowo. I w takiej postaci jest też najzdrowsza. Plastry kalarepy to świetny dodatek do past rybnych i warzywnych, dipów.

5 powodów, aby jeść kalarepę

Inne pomysły na wykorzystanie kalarepy to:

  • Zupa jarzynowa z kalarepą – jest delikatna w smaku, a do tego bardzo zdrowa.
  • Kotleciki z kalarepy – to plastry gotowanej kalarepy panierowane w mące, bułce tartej, jajku i w przyprawach. Mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne.
  • Placuszki z gotowanej kalarepy – idealne na śniadanie, ale i lekki obiad. Można podawać je w wersji wytrawnej i słodkiej.
  • Frytki z kalarepy – można wykorzystać je jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielną przekąskę.
  • Duszona kalarepa z koperkiem.
  • Carpaccio z kalarepki.
  • Sałatki i surówki z liśćmi kalarepy – liście kalarepy można wykorzystać do przygotowania wielu zdrowych sałatek. Z powodzeniem zastępują szpinak czy rukolę.
  • Faszerowane liście kalarepy – w blanszowane liście kalarepy można zawinąć także różnorodny farsz, np. z ryżu, mięsa czy warzyw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka