"Zapychacz żołądka", który Polacy uwielbiają. Tak rujnują wątrobę, trzustkę i nerki
Uwaga na ramen instant - klasyczne danie kuchni japońskiej w wersji "na szybko". Eksperci ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami częstego spożycia tego typu produktów - mogą zwiększać ryzyko chorób serca, nerek, cukrzycy, a nawet prowadzić do rozwoju raka.
1. To prawdziwa bomba kaloryczna
Makaron ramen stanowi podstawę słynnej japońskiej zupy o tej samej nazwie, ale jest używany również jako składnik dań mięsnych i warzywnych. Makaron ramen zyskał popularność dzięki Ando Momofuku, który w 1958 roku opracował przepis na ramen instant - gotowy do spożycia jedynie po zalaniu wrzątkiem.
Wiele osób sięga po zupę instant na bazie makaronu ramen ze względu na szybki sposób przygotowania. Jednak dietetycy podkreślają, że to danie niewiele różni się od fast foodów i podobnie jak one - bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W dodatku to prawdziwa bomba kaloryczna. Jedna porcja może zawierać nawet 14 g tłuszczu, w tym blisko 7 g tłuszczu nasyconego, co stanowi około 33 proc. zalecanego dziennego spożycia.
Makaron ramen jest zwykle wytwarzany wyłącznie z mąki pszennej, wody i soli, ale dodatki w zupie instant pozostawiają wiele do życzenia. W składzie mogą znajdować się m.in.: skrobia acetylowana, gluten pszenny, sól, olej sojowy oraz regulatory kwasowości: kwas mlekowy, mleczan sodu, trójpolifosforan sodowy, polifosforan sodu.
2. Zupy instant - obciążenie nie tylko dla wątroby
Dietetycy wskazują, że dania typu instant to "zapychacze żołądka", szybko zaspokajają głód, ale nie mają żadnych wartości odżywczych ze względu niską zawartość błonnika, witamin, minerałów i białka.
Zupki instant zawierają bardzo duże ilości sodu - w 100 g może być nawet 3678 mg sodu, tymczasem jego nadmiar ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
W jednym z badań wykazano, że kobiety, które spożywają zupki chińskie instant, co najmniej dwa razy w tygodniu, są bardziej narażone na rozwój zespołu metabolicznego. Lekarze ostrzegają też, że ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych i przetworzonych składników, zupki instant przyczyniają się rozwoju nadciśnienia i zwiększają ryzyko cukrzycy.
Częste spożywanie przetworzonej żywności odbija się też na kondycji wątroby i może doprowadzić m.in. do choroby stłuszczeniowej wątroby i jej powikłań - zapalenia czy marskości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl