Zapychają tętnice i podnoszą trójglicerydy. Krótka droga do miażdżycy

Choć owoce powinny być stałym elementem naszej codziennej diety, to warto zwrócić uwagę na to, że powinniśmy spożywać przede wszystkim te świeże. Owoce suszone, smażone czy zatopione w słodkim syropie, mimo że mogą wydawać się atrakcyjną alternatywą, są w rzeczywistości prawdziwą bombą kaloryczną. Ich regularne spożywanie może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia wielu chorób.

W takiej postaci owoce to prawdziwa bomba kaloryczna. Prowadzą do otyłości i prowadzą do nagwagiW takiej postaci owoce to prawdziwa bomba kaloryczna. Prowadzą do otyłości i prowadzą do nagwagi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Warto sięgać po świeże owoce

Owoce są nieocenionym źródłem antyoksydantów. Te związki mają zdolność do ochrony naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co z kolei prowadzi do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

W owocach znajdziemy również cenny błonnik. W naszym układzie pokarmowym błonnik działa niczym miotełka, pomagając usunąć zalegające resztki pokarmowe. Błonnik nie tylko chroni nasze jelita przed rozwojem raka, ale również pomaga w przypadku zaparć i jest zalecany dla osób, które są na diecie odchudzającej.

Owoce są także bogate w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz potas, a także zawierają proste cukry, takie jak glukoza i fruktoza, dzięki czemu mogą pomóc nam zaspokoić naszą ochotę na słodycze.

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Są one znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Jednakże, warto pamiętać, że to przede wszystkim świeże owoce dostarczą nam cennych właściwości prozdrowotnych. A co z owocami w syropie, które tak chętnie kupujemy? Niestety, eksperci nie mają dla nas dobrych wieści.

Prawdziwa bomba kaloryczna

Owoce w syropie to nie tylko owoce, ale także wiele dodatkowych składników, które zwiększają ich kaloryczność. Są one bogate w dodany cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, co prowadzi do podniesienia poziomu złego cholesterolu w organizmie oraz trójglicerydów we krwi.

Producenci często dodają do nich także chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. Regularne spożywanie owoców w syropie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Spożywanie owoców w syropie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, owoce w syropie nie powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka