Trwa ładowanie...

Zaskakujące połączenie. W takim duecie poziom cukru zaczyna spadać

 Katarzyna Kurek
04.04.2023 09:51
Cebula obniży poziom cukru we krwi. Pod jednym warunkiem
Cebula obniży poziom cukru we krwi. Pod jednym warunkiem (Getty Images, East News)

Przeprowadzony eksperyment daje dużą nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Okazuje się, że u gryzoni ekstrakt z cebuli obniża poziom cukru we krwi nawet o 50 procent w porównaniu ze stanem wyjściowym. Jednak tylko wtedy, gdy podawany jest jednocześnie z metforminą.

spis treści

1. Ekstrakt z cebuli i metformina

Dieta i farmakoterapia są jednymi z kluczowych elementów, koniecznych do utrzymania dobrego stanu zdrowia u pacjentów z cukrzycą typu 2. Choroba charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi, ale też opornością na insulinę oraz jej względnym niedoborem.

Przeprowadzone w 2015 r. badania dają dużą nadzieję osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Naukowcy z Delta State University Abraka wzięli pod lupę jedno z najpopularniejszych, a zarazem łatwo dostępnych warzyw – cebulę. Uczeni sprawdzili jej potencjał w leczeniu cukrzycy.

Okazuje się, że ekstrakt z tego warzywa może silnie obniżyć wysoki poziom cukru we krwi. Ponadto może też zredukować poziom cholesterolu całkowitego. Konieczne jest jednak równoczesne przyjmowanie leku przeciwcukrzycowego.

Zobacz film: "Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru"

2. Skuteczny tylko z metforminą

Jak wynika z przeprowadzonego eksperymentu, ekstrakt z cebuli zwyczajnej w połączeniu z metforminą obniża poziom cukru we krwi u szczurów laboratoryjnych z medycznie wywołaną cukrzycą.

W czasie badania zarówno chorym, jak i zupełnie zdrowym zwierzętom podawano różne dawki ekstraktu z cebuli – 200 mg, 400 mg lub 600 mg na kilogram masy ciała. Niektóre zwierzęta jednocześnie otrzymywały metforminę, innym aplikowano sam lek, jeszcze innym nie podawano żadnych substancji.

Jak się okazało, leczenie było najskuteczniejsze u szczurów z cukrzycą, które otrzymywały jednocześnie metforminę i ekstrakt z cebuli w ilości 400 lub 600 mg na kilogram masy ciała. Gryzonie, które otrzymywały dawkę 600 mg, obniżyły poziom cukru we krwi aż o 50 proc. w stosunku do stanu wyjściowego. W grupie, która otrzymywała dawkę 400 mg ekstraktu, poziom glikemii zmniejszył się o 35 proc.

Zauważono także, że zdrowe szczury, które przyjęły substancję, przybrały na wadze. Lekki wzrost masy ciała, jak przekonuje autor badania dr Anthony Ojieh, wynika z faktu, że cebula przyspiesza metabolizm, a tym samym zwiększa apetyt.

Badania nad leczniczym działaniem ekstraktu z cebuli w cukrzycy typu 2. wciąż są kontynuowane.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze