4 z 7Tartrazyna
Nasilenie objawów alergii, wywoływanie skurczów, problemy z koncentracją, także pokrzywka i katar sienny. Tartrazynę, czyli żółty barwnik o numerze E102 pozyskuje się ze smoły węglowej. Jest ona produktem ubocznym otrzymywanym w procesie odgazowania węgla kamiennego. Gdzie ją znajdziemy?
Tertrazynę do produkcji produktów spożywczych wykorzystują głównie producenci napojów gazowanych, galaretek, marcepanu, dżemów, płatków zbożowych, musztard, miodu sztucznego oraz groszku czy kukurydzy konserwowej. Barwnik jest tani i wydajny.
Niestety, jest też czynnikiem uwalniającym histaminę. Dlatego właśnie unikać jej powinni astmatycy – histamina nasila objawy choroby. Jest też niezalecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami może powodować wystąpienie syndromu ADHD. Nie zalicza się jej jednak do czynników rakotwórczych.
Przeczytaj także: W niektórych rejonach Polski to rarytas. Może być silnie trujący