Zauważysz na śliwkach. Wyglądem przypomina pleśń i odstrasza konsumentów

Biały nalot na śliwkach odstrasza wielu konsumentów. Na myśl przywodzi bowiem rakotwórczą pleśń. Czy jednak rzeczywiście dziwnie wyglądająca powłoka na owocach zagraża naszemu zdrowiu? Spieszymy z wyjaśnieniami.

O czym świadczy biały nalot na owocach? Najcześciej widać go na śliwkachO czym świadczy biały nalot na owocach? Najcześciej widać go na śliwkach
Źródło zdjęć: © Getty Images

Owoce o wielu właściwościach

Po sezonowe owoce warto sięgać regularnie ze względu na ich właściwości zdrowotne. Śliwki to doskonałe źródło antyoksydantów. Wspierają pracę układu pokarmowego ze względu na wysoką zawartość błonnika. Są niskokaloryczne, poprawiają pamięć i koncentrację, a także spowalniają procesy starzenia.

W tych sezonowych owocach znajdziemy także bogactwo witamin i minerałów. Śliwki to cenne źródło:

  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • polifenoli,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • potasu.

Warto korzystać z sezonu, bo pyszne owoce doskonale sprawdzą się jako przekąska, a także dodatek do wielu dań. Nie należy jednak z nimi przesadzać, ponieważ mogą wywołać biegunkę.

Biały osad na śliwkach

Na śliwkach często w oczy rzuca się nalot, który może nas zaniepokoić. Nie należy go jednak mylić z pleśnią. Czym właściwie jest i czy żywność, która jest nim pokryta nadal można być bezpiecznie spożywana?

Charakterystyczny osad jest cienką warstwą ochronną owoców i jego obecność jest zupełnie naturalna. Białawy nalot nie jest w żaden sposób szkodliwy, a pokryte nim śliwki można bezpiecznie spożywać. Zabezpiecza on owoce przed czynnikami środowiskowymi** i chroni przed utratą wody z powierzchni skórki.

Co więcej, ten biały nalot można także zauważyć na winogronach, borówkach, figach i czarnych jagodach. Osad jest szczególnie widoczny ze względu na ciemny kolor tych owoców.

By pozbyć się białego nalotu, wystarczy umyć owoce. Dodatkowo podczas zakupów warto wybierać owoce z elastyczną skórką, które są odrobinę miękkie. Twarde śliwki mogą okazać się bardzo kwaśne, co nie wszystkim przypadnie do gustu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka