Zbadali polskie grzyby. "Obiecujący potencjał w terapii nowotworowej"

Czy grzyby mogą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe? Naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku postanowili to sprawdzić. - To badanie było bardzo potrzebne. Chociaż o prozdrowotnych właściwościach grzybów wiemy wiele, to zazwyczaj w różnych terapiach korzystaliśmy z tych egzotycznych - przyznaje specjalistka medycyny rodzinnej dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Grzyby mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów. Przełomowe badanie polskich naukowcówGrzyby mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów. Przełomowe badanie polskich naukowców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Anna Klimczyk

Właściwości grzybów

Naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku - Piotr Roszczenko, Olga Klaudia Szewczyk-Roszczenko, Agnieszka Gornowicz, Iga Anna Iwańska, Krzysztof Bielawski, Monika Wujec oraz Anna Bielawska opublikowali artykuł pt. "Potencjał przeciwnowotworowy grzybów jadalnych: Przegląd wybranych gatunków z Roztocza, Polska" ("The Anticancer Potential of Edible Mushrooms: A Review of Selected Species from Roztocze, Poland") w czasopiśmie naukowym "Nutrients".

Naukowcy postanowili zbadać potencjalne zastosowania lecznicze grzybów jadalnych popularnych na Roztoczu.

"Grzyby jadalne są nie tylko cenionym składnikiem kulinarnym, ale mają również kilka potencjalnych zastosowań medycznych i przemysłowych. Są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin, minerałów i związków bioaktywnych, takich jak polisacharydy i terpenoidy, a zatem mają zdolność wspierania zdrowia człowieka" - piszą w swojej pracy.

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana, wskazuje, że dotąd właśnie te właściwości były najbardziej podkreślane przez specjalistów.

- Grzyby od bardzo dawna są badane jako potencjalne środki poprawiające zdrowie i odporność człowieka. Niektóre z nich wykazują właściwości lecznicze, są bogate w polisacharydy, a zwłaszcza w betaglukan, który bardzo silne stymuluje i wspiera układ odpornościowy. Mogą zatem być stosowane jako suplementy u osób, które zmagają się z zaburzeniami odporności - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie ekspertka.

Grzyby w walce z rakiem

Światowi naukowcy od pewnego czasu dowodzą, że niektóre gatunki grzybów mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. To właśnie to przekonało badaczy z Białegostoku, by podjąć próbę zbadania potencjalnych właściwości grzybów jadalnych popularnych w Polsce, a konkretnie na Roztoczu.

- To badanie było bardzo potrzebne. Chociaż o prozdrowotnych właściwościach grzybów wiemy wiele, to zazwyczaj w różnych terapiach korzystaliśmy z tych egzotycznych. Niewiele osób wie, że grzyby są bogatym źródłem witaminy D, wapnia, witamin z grupy B, C czy K. W grzybach znajdziemy np. ergotioneinę. To aminokwas, który ma właściwości przeciwutleniające i ochronne dla komórek. Znajdziemy go np. w boczniakach. Więc naprawdę warto je spożywać. Jeżeli grzyby rosną na czystej i dobrej glebie, to możemy uzyskać z nich wiele dobrych produktów odżywczych - mówi dr Cubała-Kucharska.

Naukowcy z Białegostoku udowodnili, że grzyby z regionu Roztocza wykazują "obiecujący potencjał" w terapii nowotworowej. Podkreślają, że nadal należy prowadzić badania w tym zakresie oraz dbać o wyeliminowanie zanieczyszczeń metalami ciężkimi, aby grzyby mogły być szerzej stosowane w praktyce klinicznej.

- Na świecie od lat prowadzane są badania, które udowadniają, że grzyby zmniejszają zapadalność np. na raka piersi. Oczywiście nie można pójść za daleko i powiedzieć, że spożywanie grzybów będzie leczyć nowotwory, ale śmiało może to być onkologiczna prewencja. Grzyby wspomagają także leczenie infekcji. Zawarty w nich betaglukan bardzo silne stymuluje komórki żerne w naszym organizmie. To taka pierwsza linia obrony tkankowej. Pożerają bakterie, które usiłują się dostać do organizmu, przyspieszają gojenie się ran czy redukują ryzyko chorób krążenia - tłumaczy dr Cubała-Kucharska.

Potrzebne dalsze badania

Badacze z Białegostoku piszą, że jest kilka problemów związanych z wykorzystywaniem grzybów w celach leczniczych. Jednym z nich jest to, że grzyby wykazują duża zmienność, jeśli chodzi o zawartość związków bioaktywnych, która zależy od geograficznego położenia uprawy. Są także zdolne do wchłaniania i gromadzenia szeregu substancji - korzystnych, ale i tych szkodliwych z otaczającego je środowiska.

- Grzyby są jak gąbki, które chłoną i te pozytywne, i te negatywne substancje. Jeżeli rosną na zanieczyszczonym terenie, to faktycznie mogą dostarczyć nam do organizmu różnego rodzaju zanieczyszczeń, które pobrały z gleby - podsumowuje dr Cubała-Kucharska.

Naukowcy z Białegostoku w podsumowaniu swojej pracy stwierdzają, że produkty ekstrahowane z owocników grzybów mają duży potencjał terapeutyczny i stanowią obiecujący kierunek w poszukiwaniu nowych terapii przeciwnowotworowych. Jednak studzą także optymizm i dodają, że czeka nas jeszcze daleka droga do ich praktycznego wykorzystania terapeutycznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. "Nutrients", Volume 16, Issue 17

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka