Zbawienna dla układu pokarmowego. Odkryj właściwości królowej nowalijek

Rzodkiewka pomimo niewielkiego rozmiaru stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych. Pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również na wygląd i kondycję włosów czy paznokci. Dlaczego warto jak najczęściej jeść rzodkiewki?

Rzodkiewka to skarbnica witamin i składników odżywczychRzodkiewka to skarbnica witamin i składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Jaki wpływ na działanie organizmu mają rzodkiewki?

Rzodkiewki już w starożytności były uważane za lekarstwo na problemy z układem pokarmowym, pamięcią, koncentracją oraz wzrokiem. Okazuje się, że to niepozorne warzywo ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Przede wszystkim zwiększa apetyt i przyspiesza proces trawienia, pozytywnie wpływa też na kondycję wątroby i jelit. Warto jeść ją w większej ilości w czasie infekcji, ze względu na właściwości powstrzymujące rozwój bakterii, a także działanie wykrztuśne i łagodzące kaszel.

Rzodkiewka dodatkowo wspiera funkcjonowanie dróg oddechowych, w związku z czym poleca się ją w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Warzywo to powinno znaleźć się również w codziennej diecie pacjentów z anemią, kamieniami nerkowymi, reumatyzmem, artretyzmem i nadciśnieniem tętniczym.

Smaczne i proste przepisy na pasty z rzodkiewki. Wykorzystasz korzeń oraz liście

Rzodkiewka jest nazywana królową nowalijek
Rzodkiewka jest nazywana królową nowalijek © Getty Images

Rzodkiewka polecana jest też osobom, którym zależy na wzmocnieniu włosów i powstrzymaniu ich wypadania, a także w przypadku łamliwych, słabych paznokci.

Zastosowanie rzodkiewki w kuchni

Rzodkiewka to jedno z najmniej kalorycznych warzyw (16 kcal w 100 g). Zawiera potas, wapń, magnez, fosfor, cynk i sód, a także witaminy z grupy B, witaminę A, K oraz C.

Najlepiej smakuje od razu po zerwaniu, młode odmiany można spożywać razem z listkami. Rzodkiewki mają wyrazisty smak, w związku z czym warto wykorzystać je do domowego twarożku, kanapek czy sałatek, ich ostrość najlepiej łagodzi jogurt naturalny lub śmietana.

Rzodkiewki można również upiec, zyskują wówczas nietypowy, słodki smak. Nadają się również do gotowania, smażenia i duszenia, choć zdecydowanie najzdrowsze i najbardziej chrupiące są w wersji na surowo.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka