Trwa ładowanie...

Zbawienne dla serca. Zbija ciśnienie i cholesterol

Avatar placeholder
Milena Górecka 28.02.2024 18:46
Kakao to jeden z najlepszych pokarmów dla serca
Kakao to jeden z najlepszych pokarmów dla serca (Getty Images)

Choć wielu z nas pragnie usłyszeć, że spożywanie czekolady może być korzystne dla zdrowia, to naukowcy nie dali jeszcze jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wiemy jednak, jak kakao działa na nasze serce.

spis treści

1. Zbawienny wpływ kakao na zdrowie

Sercem czekolady są ziarna kakaowca, bogate w błonnik oraz fitoskładniki - naturalne związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Wymienione składniki mają korzystny wpływ na zdrowie, w tym na obniżenie ryzyka chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów. Już Majowie i Aztekowie dostrzegli lecznicze właściwości kakao, traktując je jako dar bogów.

2. Wpływ kakao na zdrowie serca

Znaczenie kakao jako potencjalnego środka wspomagającego zdrowie serca zostało jednak dopiero niedawno podkreślone przez nowoczesne badania. Odkryto, że spożywanie kakao może wpływać na zdrowie serca poprzez obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu, a także poprawę zdrowia tętnic i funkcji mózgu.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jednym z najważniejszych badań dotyczących wpływu kakao na zdrowie serca jest badanie COSMOS, które zostało przeprowadzone w 2022 roku. W jego ramach ponad 20 tys. uczestników (seniorów) otrzymywało codziennie kapsułki z ekstraktem kakaowym lub placebo.

Wyniki wykazały redukcję zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób spożywających ekstrakt aż o 27 proc. Nie wykazały jednak znaczących korzyści w zakresie zmniejszania liczby innych zdarzeń sercowo-naczyniowych.

3. Czekolada a serce

Choć czekolada kusi swoim smakiem, nie należy zapominać o tym, że poza sproszkowanymi ziarnami kakaowca, zawiera również cukier i tłuszcz. Mimo że gorzka czekolada zawiera więcej masy kakaowej i mniej cukru niż jej mleczna odmiana, to jednak obie mają podobną kaloryczność. Sugeruje się, by spożywać maksymalnie cztery kostki dziennie.

Choć czekolada może być źródłem przyjemności, jej rola w promowaniu zdrowia serca pozostaje niepewna. Dodatkowe kalorie i tłuszcze nasycone, które zawiera, sprawia, że nie jest ona panaceum na problemy sercowe.

4. Kakao w codziennej diecie

Dla tych, którzy chcą czerpać korzyści zdrowotne z kakao, ale unikać nadmiaru cukru i kalorii związanych z czekoladą, istnieją inne opcje. Surowe kakao można dodawać do płatków owsianych lub owoców - uzyskamy wówczas czekoladowy smak bez dodatkowych kalorii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze