Zbija ciśnienie i wspiera wątrobę. Niepozorna roślina chroni przed rakiem
Można uprawiać go na parapecie, dodawać do jajecznicy i wiosennego twarożku śniadaniowego. Ale warto hojnie sypać szczypiorek niemal do każdego dania, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
1. Antyczny pogromca chorób
Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, należy do tej samej rodziny co cebula, szalotka czy oczywiście czosnek. Jest źródłem niezbędnej dla kości witaminy K oraz koniecznych do właściwego funkcjonowania m.in. naczyń krwionośnych witaminy C i kwasu foliowego. Zawiera również takie związki jak niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, fosfor czy cynk, które wspierają układ immunologiczny. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe.
W kuchni króluje już od pięciu tysięcy lat, a o właściwościach tego niepozornego ziółka pisał już pewien rzymski poeta, Marcus Valerius Martialis: "Ten, kto nosi szczypiorek w swoim oddechu, nie musi się obawiać pocałunku śmierci".
Rzymianie wierzyli, że szczypiorek łagodzi też oparzenia słoneczne, leczy ból gardła, a także działa moczopędnie.
Dziś dzięki współczesnym badaniom wiemy, że szczypiorek ma znacznie większą moc. Regularne spożywaniu szczypiorku:
- może wykazywać działanie antynowotworowe – niektóre badania wskazują, że obecna w roślinie siarka hamuje rozrost komórek nowotworowych i zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworu w organizmie,
- niweluje stany zapalne w organizmie dzięki obecności karotenów, zeaksantyny i luteiny oraz kwercetyny,
- wspomaga trawienie – poprawia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz oczyszcza jelita, zapobiegając zaparciom,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu dzięki kwercetynie,
- może lekko obniżać ciśnienie tętnicze krwi za sprawą allicyny,
- dzięki zawartości kwasu foliowego i choliny wspiera procesy poznawcze i opóźnia pojawienie się demencji starczej.
2. Szczypiorek w walce z rakiem
Przeciwutleniacze obecne w szczypiorku wspierają serce i chronią przed rozwojem chorób o podłożu zapalnym. To właśnie one w dużej mierze stanowią również o potędze antynowotworowej kuzyna czosnku.
Badania wskazują, że allicyna obecna w czosnku może hamować rozwój raka piersi, a wraz z błonnikiem, w którym obfituje zioło – zapobiegać rakowi jelita grubego. Szereg badań dowiódł również, że tzw. rośliny allium, czyli bogate w allicynę, mogą hamować rozwój raka żołądka i przełyku, a nawet prostaty.
Mimo tak wielu korzyści są osoby, które o szczypiorku muszą zapomnieć. Może nasilić dolegliwości w przypadku:
- chorób wątroby, wymagających diety lekkostrawnej,
- osób z refluksem żołądkowo-przełykowym,
- chorych na zapalenie trzustki, woreczka żółciowego czy ze stanem zapalnym żołądka,
- chorych na wrzody żołądka, jelit lub dwunastnicy,
- osób z alergią pokarmową na czosnek, cebulę i szczypiorek.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl