Zbijają ciśnienie i chronią przed udarem. Te małe nasiona chrup codziennie
Dynia to źródło beta-karotenu, olej z pestek dyni – ma działanie przeciwpasożytnicze i ochronne na układ pokarmowy, a co z pestkami? W nich się kryje moc cennych właściwości, które mogą zapobiegać groźnym udarom mózgu.
1. Są źródłem witamin i minerałów
Pestki to chyba najmniej doceniany element dyni, nierzadko traktowane są jako produkt uboczny. A to właśnie w nich możemy odnaleźć łatwo przyswajalne białko, magnez, potas i wapń, żelazo oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
W pestkach dyni znajdziemy również:
- mangan,
- fosfor,
- miedź,
- cynk,
- witaminę E,
- witaminy B1, B2 i B6,
- witaminę C,
- witaminę D.
Zarówno potas, jak i magnez chronią serce. Potas uaktywnia enzym odpowiedzialny za pobudzenie serca do pracy, z kolei magnez pozwala na bardziej wydajną pracę mięśnia sercowego i zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca.
W pestkach dyni znajdują się także kwasy fenolowe. To silne przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać uszkodzeniu komórek oraz nie dopuszczają do tworzenia zakrzepów. To one odpowiadają za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
2. Pestki dyni chronią przed udarem
W jednym z badań szczurom podawano olej z pestek dyni wraz z lekami na nadciśnienie, co spowodowało wzmocnienie działania leków. Badacze przypisali tę zasługę właściwościom przeciwutleniającym właśnie pestek z dyni.
Dodatkowo te małe nasiona zapobiegają hipercholesterolemii, a to kolejny po nadciśnieniu tętniczym czynnik ryzyka wystąpienia udaru. Odkładająca się w naczyniach blaszka miażdżycowa może utrudniać przepływ krwi, a nawet zablokować go całkowicie. Z kolei zbyt wysokie ciśnienie krwi ma destrukcyjny wpływ na naczynia krwionośne i uważa się, że to właśnie nadciśnienie może odpowiadać aż za połowę przypadków udaru mózgu.
Pestki dyni mają również zbawienny wpływ na układ nerwowy, a do diety powinny je włączyć osoby, które cierpią często na skurcze mięśni, mają podwyższony poziom stresu, a także często walczą z infekcjami sezonowymi.
Warto pamiętać, że mimo szeregu zalet, pestki dyni mają także wady. Zawierają sporą dawkę kwasów omega-6, które w nadmiarze mogą wykazywać działanie prozapalne. Dodatkowo są produktem kalorycznym – 100 g pestek to niemal 450 kCal. Z uwagi na zawarty w nich błonnik zbyt duża podaż może też spowodować problemy trawienne, dlatego jeśli po nie sięgamy - to z umiarem.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl