Zdrowe produkty, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy
Większość z nas lubi podjadać pomiędzy posiłkami. Małe przekąski szybko zaspokajają niewielki głód, są sycące i łatwo zabrać je na spacer. Polacy z przekąsek najczęściej wybierają słodycze. Raport pt. „Rynek słodyczy w Polsce” z 2014 roku pokazuje, że aż 91 proc. z nas kupuje słodycze, a średnio wydajemy na nie aż 81 zł miesięcznie. Najpopularniejsze wśród Polaków są czekolady, ale lubimy także słone przekąski, czyli chipsy, paluszki i orzeszki.
Jednocześnie jednak zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy, a słone przekąski uważamy za niezdrowe. Według badania firmy Mintel aż 45 proc. Polaków chce zmienić swój styl życia i żywienia na zdrowszy. Warto zacząć właśnie od przekąsek, ponieważ zawierają one bardzo dużo cukru, soli i utwardzanych tłuszczów, a taka mieszanka może prowadzić do otyłości. Dlatego zamiast chipsów i paluszków warto zainwestować w owoce i warzywa. Zarówno na świecie, jak i w Polsce z roku na rok rośnie popularność przekąsek przygotowywanych z naturalnych produktów.
Marchewka
Raczej nikomu nie trzeba zachwalać właściwości marchewki. Zawiera ona dużo beta-karotenu, który zamienia się w organizmie w witaminę A. Sporą marchewką pokrój w cieniutkie plasterki, posyp cynamonem lub gałką muszkatołową i włóż do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do momentu, aż będą chrupkie.
Jarmuż
Jarmuż, bliski krewny brokuła, święci w ostatm czasie tryumfy. To popularne ostatnio warzywo zawiera ogromne ilości antyoksydantów, dzięki czemu niszczy w wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się organizmu.
Do przygotowania jarmużowych chipsów wystarczy jedna średniej wielkości główka tego warzywa. Liście jarmużu kroimy na niewielkie kawałki i polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Możemy też posypać je startym serem żółtym lub ulubionymi przyprawami. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypalają.
Burak ćwikłowy
Cudowne warzywo prosto z Polski. Burak ćwikłowy zawiera antocyjany, czyli barwniki, które budują odporność, sprawiają, że wolniej się starzejemy, zapobiegają nowotworom.
Przyrządzenie chipsów z buraków jest banalnie proste. Wystarczy je umyć, obrać, pokroić w plastry. Piekarnik nastawiamy na około 150 stopni C, wkładamy do niego pokrojone buraki i pieczemy około pół godziny. Warto do buraczanych chipsów zaglądać, ponieważ łatwo mogą się spalić. Przed pieczeniem możesz posypać buraki ulubionymi ziołami, a po wystudzeniu podać np. z serem feta.
Bataty
Bataty to słodkie ziemniaki. Pochodzą z Ameryki Południowej i są tam bardzo popularne. Zawierają dużo witaminy A.
By przygotować z batatów pyszne chipsy, obierz je i pokrój w plastry. Następnie skrop oliwą i zanurz w mieszance granulowanego czosnku, rozmarynu i szczypty soli. Nagrzej piekarnik do około 200 stopni C i piecz około 20 minut, ciągle sprawdzając.
Banan
Banan, ze względu na swój słodki smak, jest szczególnie lubiany przez dzieci. I bardzo dobrze, ponieważ zawiera potas i jest doskonałym źródłem witamin C i B6. Aby przygotować chipsy bananowe, wystarczy pokroić owoc na plastry i skropić je sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chipsy bananowe około godziny, sprawdzając co jakiś czas.
Gruszka
Świetnie smakują, niesamowicie chrupią i są zdrowe. Chipsy przygotowane z gruszki będą przebojem w twojej kuchni. Aby je przygotować, wybierz kilka twardych gruszek, pokrój je pionowo lub poziomo w plastry i zanurz w szklance wody z sokiem wyciśniętym z cytryny. Zapobiegnie to brązowieniu owoców. Później włóż je do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i piecz przez około dwie godziny.
Ziemniaki
Sklepowe chipsy ziemniaczane ci nie smakują? Są mdłe, przesolone, zbyt pikantne i zawierają sztuczne aromaty? Spróbuj ich naturalnej, domowej odmiany. Przygotuj chipsy ziemniaczane w domu - nie ma nic prostszego. Obierz ziemniaki i pokrój je w cieniutkie plasterki, a później dokładnie odsącz wodę i sok. Posyp solą i ulubionymi przyprawami oraz ziołami. W głębokiej patelni nagrzej olej i wrzuć do niego plasterki ziemniaków. Smaż do uzyskania odpowiedniej chrupkości i koloru brązowozłotego.