Zdrowe produkty, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy

Większość z nas lubi podjadać pomiędzy posiłkami. Małe przekąski szybko zaspokajają niewielki głód, są sycące i łatwo zabrać je na spacer. Polacy z przekąsek najczęściej wybierają słodycze. Raport pt. „Rynek słodyczy w Polsce” z 2014 roku pokazuje, że aż 91 proc. z nas kupuje słodycze, a średnio wydajemy na nie aż 81 zł miesięcznie. Najpopularniejsze wśród Polaków są czekolady, ale lubimy także słone przekąski, czyli chipsy, paluszki i orzeszki.

Jednocześnie jednak zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy, a słone przekąski uważamy za niezdrowe. Według badania firmy Mintel aż 45 proc. Polaków chce zmienić swój styl życia i żywienia na zdrowszy. Warto zacząć właśnie od przekąsek, ponieważ zawierają one bardzo dużo cukru, soli i utwardzanych tłuszczów, a taka mieszanka może prowadzić do otyłości. Dlatego zamiast chipsów i paluszków warto zainwestować w owoce i warzywa. Zarówno na świecie, jak i w Polsce z roku na rok rośnie popularność przekąsek przygotowywanych z naturalnych produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf
Ewa Rycerz

/ 7Marchewka

Raczej nikomu nie trzeba zachwalać właściwości marchewki. Zawiera ona dużo beta-karotenu, który zamienia się w organizmie w witaminę A. Sporą marchewką pokrój w cieniutkie plasterki, posyp cynamonem lub gałką muszkatołową i włóż do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do momentu, aż będą chrupkie.

/ 7Jarmuż

Obraz
© Źródło: 123rf

Jarmuż, bliski krewny brokuła, święci w ostatm czasie tryumfy. To popularne ostatnio warzywo zawiera ogromne ilości antyoksydantów, dzięki czemu niszczy w wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się organizmu.

Do przygotowania jarmużowych chipsów wystarczy jedna średniej wielkości główka tego warzywa. Liście jarmużu kroimy na niewielkie kawałki i polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Możemy też posypać je startym serem żółtym lub ulubionymi przyprawami. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypalają.

/ 7Burak ćwikłowy

Obraz
© Źródło: 123rf

Cudowne warzywo prosto z Polski. Burak ćwikłowy zawiera antocyjany, czyli barwniki, które budują odporność, sprawiają, że wolniej się starzejemy, zapobiegają nowotworom.

Przyrządzenie chipsów z buraków jest banalnie proste. Wystarczy je umyć, obrać, pokroić w plastry. Piekarnik nastawiamy na około 150 stopni C, wkładamy do niego pokrojone buraki i pieczemy około pół godziny. Warto do buraczanych chipsów zaglądać, ponieważ łatwo mogą się spalić. Przed pieczeniem możesz posypać buraki ulubionymi ziołami, a po wystudzeniu podać np. z serem feta.

/ 7Bataty

Obraz
© Źródło: 123rf

Bataty to słodkie ziemniaki. Pochodzą z Ameryki Południowej i są tam bardzo popularne. Zawierają dużo witaminy A.
By przygotować z batatów pyszne chipsy, obierz je i pokrój w plastry. Następnie skrop oliwą i zanurz w mieszance granulowanego czosnku, rozmarynu i szczypty soli. Nagrzej piekarnik do około 200 stopni C i piecz około 20 minut, ciągle sprawdzając.

/ 7Banan

Obraz
© Źródło: 123rf

Banan, ze względu na swój słodki smak, jest szczególnie lubiany przez dzieci. I bardzo dobrze, ponieważ zawiera potas i jest doskonałym źródłem witamin C i B6. Aby przygotować chipsy bananowe, wystarczy pokroić owoc na plastry i skropić je sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chipsy bananowe około godziny, sprawdzając co jakiś czas.

/ 7Gruszka

Obraz
© Źródło: 123rf

Świetnie smakują, niesamowicie chrupią i są zdrowe. Chipsy przygotowane z gruszki będą przebojem w twojej kuchni. Aby je przygotować, wybierz kilka twardych gruszek, pokrój je pionowo lub poziomo w plastry i zanurz w szklance wody z sokiem wyciśniętym z cytryny. Zapobiegnie to brązowieniu owoców. Później włóż je do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i piecz przez około dwie godziny.

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Źródło: 123rf

Sklepowe chipsy ziemniaczane ci nie smakują? Są mdłe, przesolone, zbyt pikantne i zawierają sztuczne aromaty? Spróbuj ich naturalnej, domowej odmiany. Przygotuj chipsy ziemniaczane w domu - nie ma nic prostszego. Obierz ziemniaki i pokrój je w cieniutkie plasterki, a później dokładnie odsącz wodę i sok. Posyp solą i ulubionymi przyprawami oraz ziołami. W głębokiej patelni nagrzej olej i wrzuć do niego plasterki ziemniaków. Smaż do uzyskania odpowiedniej chrupkości i koloru brązowozłotego.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka