2 z 7Rukiew wodna
Rukiew wodna (nazywana również rzeżuchą wodną) to alternatywa dla sałaty lodowej lub masłowej, które wykorzystujemy do skomponowania sałatek (idealna do jedzenia na surowo). Ma pieprzowy smak, który jest przełamany nutą słodyczy. Zdaniem amerykańskich naukowców, to najzdrowsze warzywo na świecie.
Jest źródłem składników mineralnych (w tym żelaza, wapnia, potasu — zawiera go więcej niż pomidory) i przeciwutleniaczy (w tym takich witamin jak: A, B1, B2, B6, C, E i K), które opóźniają procesy starzenia (ze względu na bogactwo witamin rukiew bywa zalecana osobom, u których stwierdzono anemię).
Miano eliksiru młodości zawdzięcza obecności w jej składzie witaminy E i beta-karotenu, które mają dobry wpływ na wygląd cery. Spożywanie tej rośliny przyczynia się do zapobiegania zmarszczkom, a także usuwania przebarwień i zaczerwienień.
Zobacz także: Zanieczyszczenia powietrza wpływają na rozwój choroby Alzheimera - badania naukowe