4 z 7Soja
Soja zawiera pełnowartościowe białko, a także jest źródłem witamin (głównie z grupy B) i soli mineralnych (fosforu, żelaza, magnezu, wapnia). Choć wyniki badań nie są jeszcze ostateczne, niektórzy naukowcy wskazują, że może ona pomóc powstrzymać proces powstawania zmarszczek. Efekt ten ma gwarantować obecność w składzie soi izoflawonów sojowych i aglikonu.
Przytaczają oni badanie z 2007 roku opublikowane w „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”, które dowiodło, że spożywanie 40 miligramów aglikonów soi w okresie 3 miesięcy wyraźnie poprawia kondycję skóry.
Co więcej, aby zwiększyć jędrność i elastyczność skóry, warto wprowadzić do jadłospisu alternatywę dla mięsa i ryby, czyli tofu (twarożek z mleka sojowego), popularny składnik diety wegetariańskiej.
Zobacz także: Prezes NIK odtajnia listę zanieczyszczonych suplementów, które powinny być wycofane ze sprzedaży