6 z 7Kostka domowej roboty zamiast rosołku
Nieodłączny składnik zup i sosów, dzięki któremu smak przyrządzanych potraw staje się bardziej intensywny, to prawdziwa chemiczna bomba. W jej składzie, poza solą i utwardzonym tłuszczem roślinnym, znajduje się szereg związków, których nazwy zdecydowanie odbierają resztki apetytu: inozynian disodowy, glutaminian monosodowy czy guanylan sodowy.
Alternatywą są kostki domowej roboty, które można przygotować z włoszczyzny, czosnku, cebuli, pietruszki, oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego), niewielkiej ilości soli morskiej oraz ulubionych przypraw. Wystarczy podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę na oleju, dodać pokrojone warzywa i przyprawy, a następnie całość zalać wodą.
Mieszankę gotujemy około dwóch godzin, a następnie wyjmujemy wszystkie przyprawy w formie nasion. Po ostudzeniu blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, którą następnie przekładamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażalnika. Po zamarznięciu gotowe kostki zawijamy w papierowy ręcznik i przechowujemy w niskiej temperaturze. Oszczędzamy w ten sposób nie tylko pieniądze, ale i zdrowie.