"Zdrowie od kuchni" - projekt WP abcZdrowie x Pyszności

Redakcje WP abcZdrowie i pyszności.pl połączyły siły, by stworzyć projekt "Zdrowie od kuchni". Wiemy, jak ważne jest codzienne podejmowanie kluczowych wyborów żywieniowych, bo to właśnie one determinują styl naszego życia i stan zdrowia.

Projekt WP abcZdrowie x PysznościProjekt WP abcZdrowie x Pyszności
Źródło zdjęć: © wp.pl
Dorota Mielcarek

Czy łatwo jest się zdrowo odżywiać?

Wydaje się, że odpowiedź na to pytanie jest oczywista, jednak po przeanalizowaniu dostępnych poradników zauważyliśmy, że w przestrzeni internetowej brakuje kompleksowego podejścia do zdrowego odżywiania.

Bo co to znaczy "jeść zdrowo", skoro nasza dieta powinna być dopasowana do każdego z nas indywidualnie. Ponadto powinna być dostosowana do każdej pory roku.

Wiemy, że okres jesienno-zimowy jest szczególnie wymagający dla organizmu, dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszym spojrzeniem na "zdrowie od kuchni".

Każda odsłona akcji będzie skupiała się na wypowiedziach ekspertów z zakresu odżywiania, skomponowanego przez dietetyka jadłospisu, ale co najważniejsze – udowodnimy, że każdy proponowany przez naszych ekspertów posiłek można przygotować bez stania kilku godzin w kuchni. O wideo-przepiśnik zadba redakcja pyszności.pl

Zapraszamy i wierzymy, że zdrowe odżywianie stanie się przyjemnością!

Poniżej możesz pobrać 7-dniowy jadłospis skomponowany przez dietetyka na okres jesienno-zimowy

Wydanie pierwsze - olej rzepakowy

Tłuszcze pochodzenia roślinnego dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, co korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Właśnie z tego powodu, powinny być spożywane w odpowiednich ilościach każdego dnia.

Tłuszcze roślinne, które dostarczamy do naszego organizmu poprzez dietę, mająowe znaczenie - stanowią materiał budulcowy, służą jako źródło energii, a także są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego. Są one również rozpuszczalnikiem dla takich witamin jak: A, D, E, K. Ich spożycie przekłada się na zdrowie, prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci.

- Olej rzepakowy jest naszym sprzymierzeńcem w kontekście zdrowia układu krążenia. Co więcej, zawiera fitosterole, roślinne związki, które utrudniają odkładanie się cholesterolu w naczyniach i ułatwiają jego wydalanie z organizmu – zaznacza dr Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Zobacz także:

Dieta jesienno-zimowa na 7 dni

Zmiany w swoim życiu warto wprowadzać małymi kroczkami - zacznij od 7-dniowego wyzwania! Dieta ma 2 000 kcal.

Dzień 1

Śniadanie - owsianka

  • mleko 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne mleko roślinne
  • migdały, płatki – 2 łyżeczki (10g)
  • nasiona chia lub len mielony – 2 łyżeczki (10g)
  • suszone morele – 3 szt. (15g)
  • orzechy laskowe – 2 łyżeczki posiekanych (10g)

Przekąska -kanapka

  • chleb graham– 2 kromki (80g)
  • pasta z sera:
  • ser twarogowy chudy – 1/3 op. (50g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • pomidor -1/2 szt. (50g)
  • szczypiorek – 3 łyżeczki posiekanego (15g)

Obiad - klopsy, frytki, surówka

Klopsy:

  • jajko – 1 szt. (60g)
  • mięso mielone z polędwicy wołowej – 100g
  • płatki owsiane – 5 łyżeczek (25g)
  • przyprawa: szczypta soli i pieprzu, po łyżeczce majeranku i curry

Frytki:

  • batat -1 mały (200g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • przyprawy: sól, papryka słodka, curry

Surówka:

  • czosnek – 1 ząbek (2g)
  • marchew – 100g
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • koper – 4 łyżeczki posiekanego (20g)
  • kapusta kiszona – 200g
  • przyprawy: bazylia, pieprz, sól

Sposób wykonania:

Klopsy: Wymieszać ze sobą mięso, jajko, płatki i przyprawy. Zagotować wrzątek, wrzucać do niego małe kulki masy mięsnej, gotować od wypłynięcia 7 minut (by masa nie lepiła się w rękach podczas formowania kulek najlepiej jest moczyć ręce we wodzie).

Frytki: batat obrać, pokroić w łódeczki lub frytki, polać olejem, przyprawić, przygotować w piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.

Wykonanie surówki: warzywa obrać, zetrzeć na tarce, czosnek, cebulę, kapustę i koper posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić.

Przekąska II-koktajl

  • jogurt naturalny – 1 op. (180g)
  • banan – ½ szt. (100g)
  • kakao – 1 łyżeczka proszku (5g)

Kolacja-omlet

  • jajka – 2 szt. (120g)
  • płatki owsiane – 5 łyżeczek (25g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • ser feta, pokrojony w kostkę – 50g
  • pomidory koktajlowe – 10 szt.(100g)
  • pietruszka – 2 łyżeczki posiekanej (10g)
  • rukola – 1 garść (20g)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób wykonania:

Jajka delikatnie ubić, dodać płatki i przyprawy. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu bez obracania pod przykryciem ok. 7-10 minut. Podawać obłożony serkiem, z połówkami pomidorków, pietruszką i posypane rukolą.

Kaloryczność: 2061 kcal, białko ogółem: 112 g, tłuszcz ogółem: 91 g, węglowodany ogółem: 228g, błonnik: 30g

Zobacz także:

Dzień 2

Śniadanie - jaglanka:

  • mleko 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne roślinne
  • kakao – 1 łyżeczka (5g)
  • miód -1 łyżeczka (5g)
  • kasza jaglana – 4 łyżeczki (20g)
  • migdały płatki –3 łyżeczki (15g)
  • nasiona chia lub len mielony – 4 łyżeczki (20g)
  • cynamon lub kardamon – szczypta (opcjonalnie)

Przekąska I - serek z ziarnami i rzodkiewką:

  • ser twarogowy ziarnisty – 1 op. (150g)
  • słonecznik nasiona – 1 łyżeczka(5g)
  • rzodkiewka -10 szt. (50g)
  • chleb chrupki pełnoziarnisty – 1 kromka (10g)

Obiad - zupa krem z pieczonych warzyw:

  • włoszczyzna – 200g
  • ziemniaki – 200g
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • dynia – 200g
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka czerwona, curry

Sposób wykonania:

Warzywa obrać ze skórki, umieścić na blaszce do pieczenia. Olej wymieszać z przyprawami (poza liściem laurowym i zielem angielskim). Polać warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do temp.

180 stopni przez 20 minut. W garnku umieścić pokrojone w kostkę warzywa, zalać odrobiną wody by zakrywała całość, przyprawić, zagotować. Przed podaniem zmiksować na krem. Podawać z racuchami (przepis poniżej).

Zobacz także:

Obiad - racuchy:

  • mąką żytnia razowa – ½ szkl. (65g)
  • jajko – 1 szt. (60g)
  • mleko 1,5% tłuszczu – ¼ szkl. (67ml) lub dowolne mleko roślinne
  • wiórki kokosowe – 1 łyżeczka (5g)
  • miód – 1 łyżeczka (5g)
  • proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki (3g)
  • cynamon lub kardamon (odrobina, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)

Sposób wykonania:

Z mleka, proszku, jajka i mąki przygotować ciasto, dodać miód i wiórki, wymieszać. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć niewielkie partie ciasta (nakładać łyżką) na złoty kolor z obu stron. (jeśli ciasto było by za bardzo zwarte można dodać odrobinę wody).

Przekąska II - koktajl

  • jarmuż – 2 garście (50g)
  • banan – ½ szt. (100g)
  • sok z wyciśniętej z jednej pomarańczy – 125ml
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • len mielony lub siemię lniane – 2 łyżeczki (10g)

Kolacja - sałatka:

  • ser feta, pokrojony w kostkę – 75g
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę – ½ szt. (100g)
  • słonecznik, nasiona – 3 łyżeczki (15g)
  • sałata – 1 garść posiekanej (50g)
  • pomidor, pokrojony w kostkę – 1 szt.(100g)
  • ogórek, pokrojony w kostkę – 1 szt. (100g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • przyprawy: bazylia

Dodatkowo kromka pieczywa żytniego razowego -1 kromka (30g) (można wykonać grzanki- na suchej patelni podsmażyć małe kostki pieczywa).

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki przewidziane na sałatkę wymieszać. Spożyć z pieczywem.

Kaloryczność: 2055 kcal, białko ogółem: 87 g, tłuszcz ogółem: 92 g, węglowodany ogółem: 260g, błonnik: 42g

Zobacz także:

Dzień 3

Śniadanie - gryczanka

  • mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne mleko roślinne
  • płatki owsiane – 20g
  • czekolada mleczna – 2 kostki (10g)
  • rodzynki – 2 łyżeczki (10g)
  • nasiona chia– 2 łyżeczki (10g)
  • słonecznik, pestki- 2 łyżeczki (10g)
  • cynamon lub kardamon (szczypta, opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną umieścić w garnku, zalać wodą, gotować 15 min. Dodać resztę składników, podgrzej do zagotowania (mieszając by kasza nie przywarła do dna).

Przekąska I - ciasta owsiane

  • płatki owsiane – 35g
  • orzechy włoskie -3 łyżeczki posiekanych (15g)
  • wiórki kokosowe – 2 łyżeczki (10g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • 1 banan (200g)

Sposób wykonania:

Płatki wymieszać z wiórkami i orzechami, dodać rozgniecionego banana i olej. Dłonie zwilżyć wodą i formować ciasteczka (wielkość to około 2x orzech włoski). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Podzielić na dwie równe części, drugą spożyć na kolejną przekąskę.

Obiad -makaron z dynią i fetą:

  • makaron pełnoziarnisty penne lub dowolny kształt – 100g (po ugotowaniu)
  • ser feta – 50g
  • dynia – 200g (można użyć cukinii)
  • pomidory koktajlowe – 200g
  • sezam – 2 łyżeczki (10g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano, curry

Sposób wykonania:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W małym naczyniu żaroodpornym umieścić kawałki dyni, sera feta, pomidory koktajlowe. Wszystko polać oliwą wymieszaną z przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, przez 25 minut (do miękkości dyni). Warzywa można zblendować, wymieszać z makaronem, posypać sezamem.

Przekąska II - ciastka owsiane

  • ½ porcji z przepisu powyżej
  • Woda mineralna niegazowana- dowolna ilość

Kolacja - grzanki

chleb żytni razowy – 2 kromki (60g)

Pieczywo zgrillować/ przygotować w tosterze / w piekarniku/ na beztłuszczowej patelni. Podawać posmarowane pastą (przepis poniżej), posypane sałatą.

Pasta:

  • ser twarogowy chudy – 50g
  • awokado – 1/3 szt. (50g)
  • ogórek kiszony – 1 szt. (100g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • pieprz, czosnek granulowany

Dodatkowo: sałata rukola – 2 garście (50g)

Kaloryczność: 2065 kcal, białko ogółem: 74 g, tłuszcz ogółem: 84 g, węglowodany ogółem: 284 g, błonnik: 32g

Reszta jadłospisu do pobrania poniżej:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka