Są źródłem polifenoli i cennych kwasów tłuszczowych. Czy wiesz, jak prawidłowo używać oleju w kuchni?

W piramidzie żywieniowej tłuszcze zajmują ostatni, ale niemniej istotny stopień. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na ilustracji umieścili butelkę oleju, orzechy i pestki. To wskazuje, że źródłem tłuszczów w naszej diecie powinny być te pochodzące z roślin.

Ich największym walorem jest obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają działanie hipotensyjne i przeciwzakrzepowe, wspierają pracę serca oraz mózgu oraz normalizują poziom cholesterolu i trójglicerydów. Warto używać ich nie tylko do smażenia, ale także do gotowania, pieczenia, a także pamiętać o spożywaniu na surowo.

Źródłem tłuszczów w naszej diecie powinny być te pochodzące z roślinŹródłem tłuszczów w naszej diecie powinny być te pochodzące z roślin
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

/ 6Jak wybrać olej?

Do długiego smażenia warto wybierać tłuszcze, które mają wysoki punkt dymienia
Do długiego smażenia warto wybierać tłuszcze, które mają wysoki punkt dymienia © Pixabay

Do smażenia i pieczenia warto wybierać oleje rafinowane, czyli oczyszczone z tzw. substancji balastowych, które przyspieszają degradację tłuszczu. Dzięki procesowi rafinacji roślinne tłuszcze mają wyższy punkt dymienia. To temperatura, w której olej traci swoje właściwości odżywcze i staje się szkodliwy wskutek powstawania substancji rakotwórczych, m.in. akroleiny.

Należy dobrać również odpowiedni rodzaj oleju rafinowanego do przygotowywanej potrawy. Do krótkiego smażenia nadaje się oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy, ale do długiej obróbki cieplnej najlepiej wybrać olej rzepakowy, bo ma najwyższy punkt dymienia:

  • olej rzepakowy rafinowany – ok. 220-240 stopni Celsjusza,
  • olej słonecznikowy rafinowany – ok. 210-225 stopni Celsjusza,
  • oliwa z oliwek rafinowana – ok. 185-210 stopni Celsjusza,
  • olej kokosowy rafinowany – ok. 200 stopni Celsjusza,
  • olej z pestek winogron rafinowany – ok. 216 stopni Celsjusza.

/ 6Nie przesadzaj ze smalcem. Źródło prozapalnych tłuszczów

Masło i smalec są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych
Masło i smalec są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych © Pixabay

Wbrew pozorom najlepszy do smażenia wcale nie jest smalec wieprzowy, bo jego punkt dymienia wynosi 185 stopni Celsjusza, więc znacznie mniej niż np. olej rzepakowy. W tym wypadku wyższą tolerancją na temperaturę wykazuje się masło klarowane o punkcie dymienia sięgającym 230 stopni.

Oba te produkty są jednak źródłem prozapalnych i sprzyjających miażdżycy i chorobom serca, nasyconych kwasów tłuszczowych. Tych w diecie Polaków jest zdecydowanie za dużo.

/ 6Nierafinowane oleje. Płynne złoto

Oleje nierafinowane należy spożywać wyłącznie na zimno
Oleje nierafinowane należy spożywać wyłącznie na zimno © Getty Images

Na rynku mamy szeroki asortyment roślinnych olejów, które nie zostały poddane rafinacji. Tłoczone są na zimno, tzn. że powstają wskutek przepuszczania nasion roślin oleistych przez specjalne prasy, bez udziału środków chemicznych czy wysokiej temperatury.

W ten sposób zachowują pełnię walorów, zwłaszcza mniej stabilne składniki odżywcze, jak kwasy omega-3 czy witamina E. Mają intensywny kolor, bywają mniej klarowane niż oleje rafinowane, są też znacznie bardziej intensywne w smaku. Tych nie wolno podgrzewać, bo z kopalni zdrowia mogą zamienić się w tłuszcze szkodliwe.

Do uznawanych za najbardziej wartościowe oleje nierafinowane zaliczamy olej rzepakowy czy oliwę z oliwek, które są źródłem kwasów jedno- i wielonienasyconych, witamin E i K. Inne cenne, a przy tym charakteryzujące się wyjątkowym smakiem oleje nierafinowane to olej z pestek dyni, z awokado, czarnuszki czy olej lniany.

/ 6Olej rzepakowy. Numer jeden w Polsce

Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6
Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6 © Getty Images

Jeden z najpopularniejszych w Polsce tłuszczów używanych głównie w procesie smażenia. Dzięki procesom rafinacji olej rzepakowy jest odporny na temperaturę – ma wysoki przekraczający 240 stopni Celsjusza punt dymienia. Na polskim rynku można kupić m.in. Olej Polski. To bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, a także witamin E i K. Olej rzepakowy jako jeden z nielicznych jest też źródłem brassikasterolu, wyjątkowego związku należącego do steroli. W oleju tym znajdziemy też beta-sitosterol i kampesterol. Ich funkcja polega na obniżaniu wchłaniania i zwiększeniu wydzielania cholesterolu, dzięki czemu mogą obniżać stężenie lipidów we krwi, chroniąc przed hipercholesterolemią.

Jest uniwersalny z uwagi na łagodny, neutralny smak, dlatego można go wykorzystywać do różnych potraw. Warto korzystać z dobrodziejstw tłuszczu z nasion rzepaku, dodając go do sałatek. dressingi. Można nim polewać kasze i ziemniaki, a nawet stosować jako dodatek do chleba czy makaronu. W takiej postaci jest szczególnie cennych źródłem związków kluczowych dla zdrowia.

/ 6Olej budwigowy i rzepakowy. Złota dwójka

Olej rzepakowy i lniany są źródłem kwasów omega-3
Olej rzepakowy i lniany są źródłem kwasów omega-3 © Getty Images

Olej rzepakowy i olej lniany to dwa oleje o najwyższej zawartości kwasów omega-3, szczególnie olej lniany. Ten ostatni nazywany jest także olejem budwigowym od nazwiska doktor Johanny Budwig. Uważała ona, że niedobór kwasów omega-3 w diecie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, dlatego stworzyła dietę opierającą się na wspomnianych kwasach, która ma łagodzić objawy najpowszechniejszych schorzeń lub stanowić profilaktykę m.in. chorób nowotworowych.

Niezwykłe właściwości kwasów omega-3 dla układu nerwowego, odpornościowego czy sercowo-naczyniowego potwierdzają zresztą badania:

  • korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz procesy myślenia, a nawet mogą zmniejszać ryzyko alzheimera,
  • wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
  • mają działanie hipotensyjne, tj. obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • stymulują pracę układu immunologicznego,
  • mogą działać antynowotworowo, zwłaszcza w przypadku raka prostaty i raka piersi,
  • są kluczowe dla siatkówki oka i mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej,
  • wpływają pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci.

/ 6Oliwa z oliwek. Podstawa diety śródziemnomorskiej

Oliwa z oliwek stanowi element diety śródziemnomorskiej
Oliwa z oliwek stanowi element diety śródziemnomorskiej © Pixabay

Podobnie jak olej rzepakowy jest wielofunkcyjna, można na niej smażyć, choć najlepiej niezbyt długo, a w postaci extra virgine jest też świetnym dodatkiem do sałatek oraz sosów i dipów, makaronów, wypieków jak pizza lub foccacia czy pieczywa.

Warto wspomnieć, że oliwa z oliwek stanowi istotny element diety śródziemnomorskiej, która kolejny rok z rzędu została okrzyknięta najzdrowszym modelem żywienia. Może chronić przed rozwojem cukrzycy, otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych, a nawet ma potencjał antynowotworowy. Poza cennymi kwasami omega-3 i omega-6 jest źródłem flawonoidów i karotenoidów o działaniu antyoksydacyjnym.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka