Trwa ładowanie...

Zdrowsza niż kawa. Biła rekordy popularności w PRL-u, niestety dziś niewielu o niej pamięta

Avatar placeholder
Dominika Najda 29.06.2023 14:23
Zbożówka to zapominany napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Kiedyś pili ją wszyscy
Zbożówka to zapominany napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Kiedyś pili ją wszyscy (Getty Images)

Bezkofeinowy napój przez wiele lat zastępował prawdziwą kawę i w czasach PRL-u cieszył się oszałamiającą popularnością. Obecnie jest nieco zapomniany, a szkoda. Mowa oczywiście o kawie zbożowej.

spis treści

1. Właściwości zdrowotne kawy zbożowej

Zbożówka kiedyś była substytutem kawy i poniekąd stała się jednym ze znaków rozpoznawczych PRL-u ze względu na fakt, że o małą czarną nie zawsze było łatwo. Dziś bezkofeinowy napój jest mniej popularny, ale naprawdę warto po niego sięgać.

Kawa zbożowa ma wiele właściwości. Jest to bardzo zdrowy napój, który z powodzeniem zastąpi klasyczną kawę. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcje naszego organizmu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Podstawą bezkofeinowego napoju są palone ziarna pszenicy, żyta, jęczmieniu i orkiszu. By poprawić smak dodawana jest też cykoria i burak cukrowy oraz karmel, wanilia, echinacea, kozieradka, figa, czy melisa.

2. Mnóstwo korzyści zdrowotnych

Kawa zbożowa jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, magnezu, cynku, potasu, selenu, fosforu oraz witamin z grupy B. Dodatkowo znajdująca się w niej inulina działa jako naturalny probiotyk.

Kawa zbożowa to zdrowsza alternatywa prawdziwej kawy
Kawa zbożowa to zdrowsza alternatywa prawdziwej kawy (Pixabay)

Regularne sięganie po zbożówkę pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i usprawnia działanie układu pokarmowego – zapobiega zaparciom, poprawia wydzielanie żółci oraz zmniejsza zgagę i refluks.

Picie kawy zbożowej przyczynia się też do poprawy funkcjonowania układu nerwowego, a zawarte w niej polifenole wspomagają neutralizację wolnych rodników, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia.

Zbożówkę możemy kupić w wielu różnych smakach
Zbożówkę możemy kupić w wielu różnych smakach (Pixabay)

3. Kto nie powinien spożywać zbożówki?

Zbożówkę mogą pić osoby w każdym wieku, zarówno seniorzy, jak i dzieci. Spokojnie mogą po nią sięgać także kobiety w ciąży. Jest świetną alternatywą prawdziwej kawy, więc sprawdzi się w celu ograniczenia kofeiny.

Niektórym jednak kawa zbożowa może zaszkodzić. Ma niską kaloryczność, ale wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest zalecana diebetykom. Jest to produkt naturalnie glutenowy, więc odradza się ją osobom z alergiami pokarmowymi i celiakią.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze