Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Cykoria to sałata, o której często zapominamy, tymczasem jej przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest znane już od setek lat.

Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanieCykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Co to jest cykoria

Cykoria była znana już w starożytności, kiedy to stosowano ją w celu oczyszczenia organizmu, usuwania toksyn oraz leczenia dolegliwości skórnych. Chociaż popularna już wiele lat temu, swoje odrodzenie zawdzięcza Belgom, którzy w XIX wieku zaczęli uprawiać ją na swoich terenach. Wraz z rozwojem popularności cykorii zaczęto uprawiać różne gatunki tej rośliny.

Rodzaje cykorii

Cykoria występuje w kilku odmianach, z których każda posiada unikalne walory smakowe, zastosowania kulinarne i wartości odżywcze. Obecnie najbardziej znane są: 

  • cykoria sałatowa (znana również jako endywia), popularna ze względu na smak jej liści - delikatnie gorzki, co sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami sałatek. Najczęściej stosowana na surowo do kanapek lub sałatek.
  • cykoria korzeniowa, której wysuszony korzeń stanowi bezkofeinowy zamiennik kawy. Ma łagodny smak z nutą goryczy, który jest ceniony przez osoby unikające kofeiny.
  • cykoria liściowa to roślina o długich, wąskich liściach, która najczęściej występuje w postaci cykorii czerwonej (radicchio) lub cykorii białej. Radicchio charakteryzuje się czerwonymi lekko gorzkimi liśćmi, które idealnie komponują się w sałatkach. Może być także grillowane lub duszone, co łagodzi gorzki smak. Cykoria biała ma delikatny smak i idealnie nadaje się do zapiekania, duszenia lub podawania na surowo w sałatkach.
  • cykoria dzika jest często spotykana na łąkach lub nieużytkach, ma niebieskie kwiaty i gorzkie liście. Może być używana jako składnik sałatek lub gotowana.

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni

Wartości odżywcze cykorii

Cykoria to obowiązkowy składnik diety dla wszystkich tych, którzy pragną zadbać o szczupłą sylwetkę – w 100 g tej zielonej rośliny znajdziemy zaledwie 21 kalorii. Ponadto zawiera ona szereg cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym witaminy A, B1, B2, C, E i K.

Regularne spożywanie cykorii uzupełnia też ubytki składników odżywczych w organizmie, takich jak fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas. Dzięki zawartości kwasu foliowego jest polecana kobietom w ciąży, a duża ilość błonnika sprzyja eliminacji zaparć i poprawia perystaltykę jelit.

Właściwości cykorii

Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych właściwości cykorii mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obecnie cykoria jest stosowana najczęściej ze względu na lekkostrawność i niską kaloryczność. Właściwości cykorii sprawiają, że na stałe zagościła ona w dietach odchudzających i odtruwających organizm.

Poprawia przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Jest polecana też karmiącym mamom – wspomaga i zwiększa ilość produkowanego mleka. Właściwości cykorii wspomagają też pracę wątroby. Dzięki zawartości lektucyny i laktukopikryny, które odpowiadają za jej gorzki smak, reguluje pracę wątroby i stymuluje ją do wydzielania większej ilości żółci.

Cykoria pomoże zadbać także o piękny wygląd. Dzięki zawartości witaminy A cykoria ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, a ponadto wpływa na dobrą kondycję paznokci i włosów, zapobiegając ich łamliwości. Samodzielnie wykonany tonik z liści cykorii pomoże w leczeniu stanów zapalnych, trądziku i łuszczycy.

Jak kupować cykorię?

Kiedy zdecydujemy się na włączenie cykorii do naszego jadłospisu, podczas jej kupna zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby sałata była świeża, jasnozielona i chrupiąca. Liście powinny być zwinięte i zbite w twardą główkę. Nie wybierajmy tych, których liście mają choćby najdrobniejsze przebarwienia czy brązowe plamki – to pierwszy znak tego, że nie jest już pierwszej świeżości.

Świeża cykoria powinna być przechowywana w lodówce nie dłużej niż pięć dni. W Polsce najłatwiej znaleźć ją w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem.

Zobacz także:

Przyrządzanie sałaty

Cykoria będzie doskonale komponować się w bukiecie innych sałat z pomidorem, kulkami mozzarelli i sosem winegret, dlatego często można znaleźć cykorię w przepisach na wiosenne i letnie sałatki. Można również wykorzystać cykorię w przepisach na zdrową przekąskę podaną z domowym sosem czosnkowym.

Cykoria sprawdza się też doskonale po obróbce termicznej. Można ją dusić i zapiekać, a jej smak i właściwości cykorii zostają zachowane.

Cykoria doskonale pasuje do przepisów na dziczyznę i ryby, ale także faszerowana owocami morza lub kaszą jęczmienną. Prawdziwe bogactwo smaków uzyskamy, gdy połączymy cykorię w przepisach z jabłkiem, czosnkiem, cebulą, orzechami, serami pleśniowymi i winogronami. Cykorię znajdziemy też w przepisach na zupy i zapiekanki.

Najprostszym i najsmaczniejszym pomysłem na obiad będzie przepis z cykorią na zapiekankę. Ten przepis jest łatwy w wykonaniu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • pełnoziarnistego makaronu rurki,
  • sześciu cykorii,
  • żółtego sera,
  • nieco gotowanej szynki
  • masła,
  • mleka,
  • gałki muszkatołowej.

Makaron należy ugotować, a cykorię zblanszować w lekko osolonej wodzie przez trzy minuty, a następnie przelać zimną wodą. Z mleka, masła i gałki muszkatołowej przygotować sos beszamelowy. Wszystkie pokrojone składniki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 220 st. C.

Cykorię można wykorzystać również jako substytut kawy. Napar, czyli kawa z cykorii jest nie tylko bardzo aromatyczny, ale też zdrowy. Kawa z cykorii jest niskokaloryczna i ma wszystkie zalety cykorii. Ponadto pomoże pozbyć się cellulitu i spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Ile kalorii ma surowa cykoria?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 53 g (1 główka)
Wartość energetyczna23,0 kcal43,4 kcal
Białko1,43 g2,70 g
Węglowodany4,48 g8,45 g
Cukier0,60 g1,13 g
Błonnik0,90 g1,70 g
Tłuszcz0,25 g0,47 g
Tłuszcze nasycone0,06 g0,11 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone0,11 g0,21 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C8,00 mg15,09 mg
Równoważnik folianów60,0 µg113 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,26 mg0,48 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,27 mg0,51 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,11 mg
Witamina B9 - kwas foliowy60,0 µg113 µg
Witamina B4 - cholina10,90 mg20,6 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A27,0 i.u.50,9 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE1,89 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten16,00 µg30,2 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna8,832 µg16,664 µg
Witamina E2,26 mg4,26 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K255 µg482 µg
Wapń19,00 mg35,8 mg
Żelazo0,57 mg1,08 mg
Magnez13,00 mg24,5 mg
Fosfor40,0 mg75,5 mg
Potas302 mg570 mg
Sód22,0 mg41,5 mg
Cynk0,62 mg1,17 mg
Miedź0,34 mg0,64 mg
Mangan0,14 mg0,26 mg
Selen0,90 µg1,70 µg
Woda93,1 g176 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka