Zimą kupujemy ją na kilogramy. Zapominamy o jednej ważnej rzeczy

Kiedy kończy się sezon na letnie warzywa i owoce, chętnie sięgamy po kiszonki. Są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, a także minerałów i bakterii probiotycznych. Wśród nich w sezonie zimowym wiedzie prym zwłaszcza kiszona kapusta. To prawdziwe polskie superfood, jednak zapominamy o tym, że nie jest to przysmak dla każdego i w niektórych przypadkach może nam poważnie zaszkodzić.

Jest ciężkostrawna, powinni na nią uważać nadciśnieniowcy i osoby z wrażliwym żołądkiemJest ciężkostrawna, powinni na nią uważać nadciśnieniowcy i osoby z wrażliwym żołądkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Na zdrowe jelita, odporność i dobry humor

Poszatkowana, zasypana solą, poddana procesowi fermentacji mlekowej kapusta jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy A, E i K. Zawiera też magnez, potas, żelazo i wapń, czyli cztery kluczowe dla naszego organizmu pierwiastki. Dzięki tym mikroelementom spożywanie kapusty chroni serce i układ krążenia, a dodatkowo sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi i wpływa na poziom cholesterolu. Zimą kapusta kiszona będzie też wsparciem dla układu odpornościowego.

Jest źródłem błonnika pokarmowego, który wymiata resztki z naszych jelit niczym miotełka oraz bakterii probiotycznych. Jedno z niedawno opublikowanych na łamach "Cell" badań wykazało, że to właśnie żywność fermentowana wpływa na wzbogacenie mikrobiomu jelitowego, tym samym zmniejszając stany zapalne w organizmie. Kapusta kiszona może być też składnikiem diety psychobiotycznej, która, jak dowodzi najnowsze badanie z "Molecular Psychiatry" może poprawiać sen, łagodzić stres i zmniejszać jego ilość.

Kiszonki jednak są też ciężkostrawne – ostrzega przed tym dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Uwaga na produkty, które udają kiszonki

Zimą szczególnie chętnie jemy kapustę kiszoną
Zimą szczególnie chętnie jemy kapustę kiszoną © Pixabay

- Najłatwiej strawne są soki z kiszonek, np. z ogórków kiszonych czy buraków, w przypadku pokarmów stałych – ogórków, kapusty, należy zachować ostrożność i nie przesadzać z ilością – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie.

Uważaj na kapustę kiszoną

Z uwagi na to, że jest ciężkostrawna, na kapustę kiszoną powinny uważać osoby z wrażliwym żołądkiem czy po zabiegach chirurgicznych, wymagających trzymania się zaleceń diety lekkostrawnej. Ostrożność powinny zachować także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i zespołem rozrostu bakteryjnego (SIBO).

- W SIBO kiszonki nie są zakazane bezwzględnie, ale w takiej typowej postaci choroby z przerostem bakteryjnym spożywanie kiszonek jest równoznaczne z katastrofą dla chorych jelit. Zwłaszcza jeśli będą to kiszonki z warzyw ciężkostrawnych, takich jak kapusta – mówi ekspertka.

W kiszonkach znajdują się także tyraminy, związki, które u osób na nie uczulonych mogą powodować migreny, zwężenie naczyń krwionośnych, nudności i kołatanie serca. Mogą też podnosić ciśnienie krwi także z uwagi na wysoką zawartość soli. Dr Cubała radzi, by nadciśnieniowcy pamiętali o zdrowym rozsądku i nie dosalali dodatkowo żadnych potraw w dniu, w którym mają chęć na kiszonki.

Również osoby uczulone na histaminę powinny unikać nadmiaru kapusty kiszonej.

- Niektóre z kiszonek mogą być bogate w histaminę. Ona z jednej strony pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. regulując napięcie mięśni gładkich, ale z drugiej jest mediatorem reakcji zapalnej. Jeżeli następuje duży wyrzuty histaminy w organizmie, mogą pojawić się reakcje alergiczne – dodaje ekspertka.

Przestrzega też osoby z chorobami tarczycy:

- Kiszona kapusta nie jest też wskazana u osób z chorą tarczycą z uwagi na wysoką zawartość goitrogenów. Te z kolei mogą osłabiać funkcje gruczołu tarczowego – tłumaczy.

Na kapustę muszą uważać także:

  • osoby zażywające inhibitory monoaminooksydazy (MAO), stosowane w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i choroby Parkinsona,
  • osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe z uwagi na wysoką zawartość witaminy K w kapuście,
  • osoby z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego – obecna w kiszonkach sól może podrażniać śluzówkę,
  • osoby z chorobami nerek – duża ilość soli może dodatkowo obciążać niesprawne nerki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka