3 z 6Oregano
Zastosowanie lecznicze:
- Przeciwdziałanie nowotworom. Oregano zawiera dużą ilość antyoksydantów o znacznie silniejszym działaniu niż te w jagodach czy jabłkach.
- Wrzody. Oregano potrafi zwalczać bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową dwunastnicy i żołądka.
- Problemy z trawieniem. Zioło ma właściwości rozkurczające, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i zapobiega występowaniu biegunki.
- Pasożyty i grzyby. Olejek z oregano ma działanie przeciwgrzybicze, może pomóc w leczeniu kandydozy (drożdżycy) i lambliozy (choroby pasożytniczej częstej u dzieci w wieku przedszkolnym).
- Choroby górnych dróg oddechowych. Oregano działa wykrztuśnie, dlatego też warto po nie sięgać w celu leczenia astmy, zapalenia oskrzeli. Będzie również pomocne w przypadku kataru, chorób gardła i jamy ustnej.
Zastosowanie kulinarne:
Aromatyczne oregano doskonale pasuje do kuchni włoskiej: pizzy, makaronów, sałatek, jak również sosów, mięs oraz warzyw. Zioła można używać również w celu przyprawienia wódek i likierów.