2 z 6Koperek
Zastosowanie lecznicze:
- Stres, bóle menstruacyjne i bóle głowy. Zielony koperek w połączeniu z twarożkiem bądź dodawany do warzywnych koktajli działa uspokajająco i kojąco na ból. Dla wzmocnienia efektu warto go spożywać, popijając rumiankiem.
- Czkawka. Aby pozbyć się czkawki, wypij napar z koperku: łyżkę ziół dodaj do szklanki gorącej wody.
- Wzdęcia. Uczucia wzdęcia możesz pozbyć się po wypiciu naparu z nasion kopru.
- Cholesterol. Koperek wpływa na obniżenie złego cholesterolu w organizmie i chroni przed chorobami układu krążenia.
- Dezynfekcja. Zioło ma właściwości antyseptyczne. Zapobiega infekcji ran (świetnie sprawdzi się w przypadku zapalenia dziąseł), odkaża, zwalcza nieświeży oddech.
Zastosowanie kulinarne:
Młody koper można dodawać do zup, sosów, sałatek i kanapek. Świetnie pasuje do jaj, ziemniaków, twarogu i ryb.