Zioła, które warto hodować w domu
Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką aromatyczne, świeże przyprawy bogate w przeciwutleniacze i mikroelementy.
Koperek
Zastosowanie lecznicze:
- Stres, bóle menstruacyjne i bóle głowy. Zielony koperek w połączeniu z twarożkiem bądź dodawany do warzywnych koktajli działa uspokajająco i kojąco na ból. Dla wzmocnienia efektu warto go spożywać, popijając rumiankiem.
- Czkawka. Aby pozbyć się czkawki, wypij napar z koperku: łyżkę ziół dodaj do szklanki gorącej wody.
- Wzdęcia. Uczucia wzdęcia możesz pozbyć się po wypiciu naparu z nasion kopru.
- Cholesterol. Koperek wpływa na obniżenie złego cholesterolu w organizmie i chroni przed chorobami układu krążenia.
- Dezynfekcja. Zioło ma właściwości antyseptyczne. Zapobiega infekcji ran (świetnie sprawdzi się w przypadku zapalenia dziąseł), odkaża, zwalcza nieświeży oddech.
Zastosowanie kulinarne:
Młody koper można dodawać do zup, sosów, sałatek i kanapek. Świetnie pasuje do jaj, ziemniaków, twarogu i ryb.
Oregano
Zastosowanie lecznicze:
- Przeciwdziałanie nowotworom. Oregano zawiera dużą ilość antyoksydantów o znacznie silniejszym działaniu niż te w jagodach czy jabłkach.
- Wrzody. Oregano potrafi zwalczać bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową dwunastnicy i żołądka.
- Problemy z trawieniem. Zioło ma właściwości rozkurczające, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i zapobiega występowaniu biegunki.
- Pasożyty i grzyby. Olejek z oregano ma działanie przeciwgrzybicze, może pomóc w leczeniu kandydozy (drożdżycy) i lambliozy (choroby pasożytniczej częstej u dzieci w wieku przedszkolnym).
- Choroby górnych dróg oddechowych. Oregano działa wykrztuśnie, dlatego też warto po nie sięgać w celu leczenia astmy, zapalenia oskrzeli. Będzie również pomocne w przypadku kataru, chorób gardła i jamy ustnej.
Zastosowanie kulinarne:
Aromatyczne oregano doskonale pasuje do kuchni włoskiej: pizzy, makaronów, sałatek, jak również sosów, mięs oraz warzyw. Zioła można używać również w celu przyprawienia wódek i likierów.
Bazylia
Zastosowanie lecznicze:
- Ukąszenia owadów. Liście bazylii pomogą zmniejszyć swędzenie i zapalenie po ugryzieniu owadów – spróbuj zmiażdżyć kilka liści i masować nimi podrażnione miejsce.
- Napięcie nerwowe. Bazylia działa na układ nerwowy podobnie do melisy. Ma właściwości kojące, uspokajające, poprawia nastrój i pomaga walczyć z bezsennością i nadpobudliwością.
- Przeziębienia. Bazylia działa przeciwgorączkowo, pobudza układ odpornościowy, pomaga w oczyszczaniu nerek i usuwaniu toksyn z organizmu. Sok z bazylii w połączeniu z miodem pomoże zwalczyć kaszel, a inhalacje naparem z liści bazylii to dobre remedium na katar.
Zastosowanie kulinarne:
Bazylia jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście doskonale smakują w zupach, sałatkach, na pizzy i z makaronem. Można jej użyć także do zrobienia domowego pesto.
Kolendra
Zastosowanie lecznicze:
- Kłopoty z trawieniem. Owoce kolendry doskonale radzą sobie ze skurczami mięśni przewodu pokarmowego i działają zbawiennie na perystaltykę jelit. Mogą mieć także właściwości przeczyszczające. Mają działanie wiatropędne i moczopędne. Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza proces trawienia.
- Cholesterol. Kolendra zawiera kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
- Układ nerwowy. Owoce kolendry działają uspokajająco i pomagają złagodzić stany napięcia nerwowego.
Zastosowanie kulinarne:
Liście kolendry mają charakterystyczny, lekko cytrusowy smak. Jej owoce nadają potrawom korzennego, pikantnego aromatu. Zioło jest powszechnie stosowane w kuchni orientalnej: znajdziemy je w daniach tajskich, indyjskich, chińskich czy wietnamskich. Świetnie pasuje do krewetek, ryb, roślin strączkowych, warzyw, potraw z ryżem.