Zioła, które warto hodować w domu

Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką aromatyczne, świeże przyprawy bogate w przeciwutleniacze i mikroelementy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ziół / Shutterstock

/ 4Koperek

Zastosowanie lecznicze:

  • Stres, bóle menstruacyjne i bóle głowy. Zielony koperek w połączeniu z twarożkiem bądź dodawany do warzywnych koktajli działa uspokajająco i kojąco na ból. Dla wzmocnienia efektu warto go spożywać, popijając rumiankiem.
  • Czkawka. Aby pozbyć się czkawki, wypij napar z koperku: łyżkę ziół dodaj do szklanki gorącej wody.
  • Wzdęcia. Uczucia wzdęcia możesz pozbyć się po wypiciu naparu z nasion kopru.
  • Cholesterol. Koperek wpływa na obniżenie złego cholesterolu w organizmie i chroni przed chorobami układu krążenia.
  • Dezynfekcja. Zioło ma właściwości antyseptyczne. Zapobiega infekcji ran (świetnie sprawdzi się w przypadku zapalenia dziąseł), odkaża, zwalcza nieświeży oddech.

Zastosowanie kulinarne:

Młody koper można dodawać do zup, sosów, sałatek i kanapek. Świetnie pasuje do jaj, ziemniaków, twarogu i ryb.

/ 4Oregano

Obraz
© Zdjęcie oregano / Shutterstock

Zastosowanie lecznicze:

  • Przeciwdziałanie nowotworom. Oregano zawiera dużą ilość antyoksydantów o znacznie silniejszym działaniu niż te w jagodach czy jabłkach.
  • Wrzody. Oregano potrafi zwalczać bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową dwunastnicy i żołądka.
  • Problemy z trawieniem. Zioło ma właściwości rozkurczające, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i zapobiega występowaniu biegunki.
  • Pasożyty i grzyby. Olejek z oregano ma działanie przeciwgrzybicze, może pomóc w leczeniu kandydozy (drożdżycy) i lambliozy (choroby pasożytniczej częstej u dzieci w wieku przedszkolnym).
  • Choroby górnych dróg oddechowych. Oregano działa wykrztuśnie, dlatego też warto po nie sięgać w celu leczenia astmy, zapalenia oskrzeli. Będzie również pomocne w przypadku kataru, chorób gardła i jamy ustnej.

Zastosowanie kulinarne:

Aromatyczne oregano doskonale pasuje do kuchni włoskiej: pizzy, makaronów, sałatek, jak również sosów, mięs oraz warzyw. Zioła można używać również w celu przyprawienia wódek i likierów.

/ 4Bazylia

Obraz
© Zdjęcie bazylii / Shutterstock

Zastosowanie lecznicze:

  • Ukąszenia owadów. Liście bazylii pomogą zmniejszyć swędzenie i zapalenie po ugryzieniu owadów – spróbuj zmiażdżyć kilka liści i masować nimi podrażnione miejsce.
  • Napięcie nerwowe. Bazylia działa na układ nerwowy podobnie do melisy. Ma właściwości kojące, uspokajające, poprawia nastrój i pomaga walczyć z bezsennością i nadpobudliwością.
  • Przeziębienia. Bazylia działa przeciwgorączkowo, pobudza układ odpornościowy, pomaga w oczyszczaniu nerek i usuwaniu toksyn z organizmu. Sok z bazylii w połączeniu z miodem pomoże zwalczyć kaszel, a inhalacje naparem z liści bazylii to dobre remedium na katar.

Zastosowanie kulinarne:

Bazylia jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście doskonale smakują w zupach, sałatkach, na pizzy i z makaronem. Można jej użyć także do zrobienia domowego pesto.

/ 4Kolendra

Obraz
© Zdjęcie kolendry / Shutterstock

Zastosowanie lecznicze:

  • Kłopoty z trawieniem. Owoce kolendry doskonale radzą sobie ze skurczami mięśni przewodu pokarmowego i działają zbawiennie na perystaltykę jelit. Mogą mieć także właściwości przeczyszczające. Mają działanie wiatropędne i moczopędne. Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza proces trawienia.
  • Cholesterol. Kolendra zawiera kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
  • Układ nerwowy. Owoce kolendry działają uspokajająco i pomagają złagodzić stany napięcia nerwowego.

Zastosowanie kulinarne:

Liście kolendry mają charakterystyczny, lekko cytrusowy smak. Jej owoce nadają potrawom korzennego, pikantnego aromatu. Zioło jest powszechnie stosowane w kuchni orientalnej: znajdziemy je w daniach tajskich, indyjskich, chińskich czy wietnamskich. Świetnie pasuje do krewetek, ryb, roślin strączkowych, warzyw, potraw z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka