Dlaczego warto częściej używać oregano?

Oregano to bardzo aromatyczna przyprawa, jednak nie wszyscy wiedzą o tym, że jest też silnym lekiem. Stosowali ją Hipokrates i Arystoteles. Medycyna naturalna wykorzystuje oregano od stuleci. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Dlaczego warto częściej używać oregano?Dlaczego warto częściej używać oregano?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest oregano?

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie.

Dla większości z nas to tylko przyprawa, niewiele wiemy natomiast o jej dobroczynnych właściwościach. Głównym jej składnikiem jest olejek tymolowy.

Na uwagę zasługują też garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas kawowy i ursolowy, fitosterole. Lebiodka to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych.

W kuchni znalazła zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa do dań włoskich, zwłaszcza pizzy i makaronów. Jest ponadto składnikiem płynów do płukania ust oraz do kąpieli.

Olejek tymolowy

W olejku tymolowym znajdują się tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W starożytnym Egipcie tymol i karwakrol były stosowane przy mumifikacji ze względu na właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Tymol jest wykorzystywany jako środek dezynfekujący. Natomiast karwakrol ma liczne właściwości farmakologiczne. Działa m.in. przeciwskurczowo, napotnie, moczopędnie i żółciopędnie.

Pobudza ośrodki naczynioruchowe, niszczy bakterie ropne, ma właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Dodatkowo przyspiesza oddychanie i działa przeciwrobaczo.

Witaminy w oregano

W oregano znajdziemy witaminy A, C, E, K i z grupy B. Przyprawa ta jest zwłaszcza bardzo dobrym źródłem witaminy C – ma jej 2,3 mg w 100 g.

Działa ona uszczelniająco na naczynia krwionośne, zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, odpowiada za prawidłowe gojenie się ran i mocne zęby.

Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witamina A – za dobry wzrok, witamina E jest naturalnym eliksirem młodości i płodności, a witamina K odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi.

Witaminy A, E i C to ponadto silne przeciwutleniacze. Jeśli natomiast chodzi o pierwiastki, lebiodka zawiera żelazo, mangan, fosfor, selen, magnez, potas, cynk, wapń, bor.

Pomaga w cukrzycy typu 2

Potwierdzono to badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Illinois. Z raportu, który trafił do specjalistycznego czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wynika, że oregano (a także majeranek i rozmaryn) blokuje enzymy DPP-4 oraz PTP1B, które pełnią ważną rolę w wydzielaniu insuliny.

Badanie wykazało przy okazji, że to uprawiane w szklarni silniej wpływało na enzym DPP-4, natomiast to suszone – na PTP1B. Okazało się też, że oregano, majeranek i rozmaryn działają w podobny sposób jak leki podawane diabetykom w ich chorobie.

Zapotrzebowanie na błonnik

100 g oregano w ponad 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik, który pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Przyczynia się m.in. do prawidłowej perystaltyki jelit i wyregulowania rytmu wypróżnień, obniżenia ciśnienia krwi, mniejszego wchłaniania "złego" cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenia uczucia głodu, obniżenia stężenia glukozy we krwi.

Błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego i pełni rolę prebiotyczną.

Działanie lebiodki

Błonnik i inne związki obecne w oregano dobroczynnie wpływają na układ trawienny. Lebiodka działa przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, odtruwająco.

Pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Napar z oregano, zazwyczaj w połączeniu z innymi ziołami, w medycynie naturalnej stosowany jest w przypadku atonii jelit (chodzi o zanik lub zmniejszenie zdolności do skurczu mięśni) oraz w nadmiernej fermentacji jelit, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w niedoczynności wątroby.

W starożytności przyprawę tę uważano za najsilniejszą pochodzącą z natury odtrutkę.

Chroni przed rozwojem nowotworów

Wiemy już, że obecny w oregano błonnik zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego. Ale na tym nie koniec.

Obecne w tej przyprawie silne przeciwutleniacze również pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia – chronią nas przed atakiem wolnych rodników, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi groźnych chorób, w tym właśnie nowotworów.

Uczeni z Long Island University w Nowym Jorku odkryli, że obecny w oregano karwakrol przyczynia się do zniszczenia komórek rakowych prostaty. Z kolei olejek z oregano jest źródłem naringiny, która również działa przeciwnowotworowo.

Działanie przeciwgrzybicze

Za działanie przeciwgrzybicze odpowiada przede wszystkim wspomniany karwakrol, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Grzybobójczo działa również tymol. Składniki oregano są też naturalnym orężem w walce z wirusami oraz bakteriami.

Szczególnie skutecznie w walce z grzybami z gatunku Candida albican, pasożytami (m.in. ogoniastkiem jelitowym i świdrowcem amerykańskim), a także z bakteriami takimi jak E. Coli, Helicobacter pylori, Salmonella czy Listeria, działa olejek z oregano.

Zawiera kwas rozmarynowy

Lebiodka jest dobrym źródłem kwasu rozmarynowego, który znakomicie wpływa na zdrowie – już na przełomie lat 80. i 90. uznano go za naturalny czynnik przeciwzapalny pochodzenia roślinnego.

Działa też bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwdrobnoustrojowo. Kwas rozmarynowy to jednak przede wszystkim skuteczny przeciwutleniacz.

Pomaga w leczeniu astmy, zapobiega również zmianom miażdżycowym, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Zdaniem naukowców dostarczanie organizmowi kwasu rozmarynowego może pomóc osobom z chorobą Alzheimera.

Wspomaga pracę układu oddechowego

Oregano działa rozkurczowo i wykrztuśnie, co od dawna wykorzystywane jest w przypadku przeziębień, astmy, zapalenia oskrzeli i zapalenia migdałków, a także w infekcjach zatok, gardła i jamy ustnej.

Stosowanie go może pomóc na katar i kaszel. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocny będzie olejek z oregano (który jest skuteczny w kuracjach odpornych nawet na antybiotyki) – należy stosować go według dawki podanej na opakowaniu; jej przekroczenie może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Korzystne właściwości oregano

Jest jeszcze więcej korzystnych właściwości tej przyprawy, które zasługują na uwagę.

Pobudza apetyt, pomaga w reumatyzmie, alergiach, zaburzeniach miesiączkowych, zespole jelita drażliwego, nerwicy żołądka, kamicy żółciowej. Jest zalecana na bezsenność, ogranicza skurcze mięśni.

Olejek z oregano wykorzystuje się ponadto do płukania gardła, przygotowania wzmacniających kąpieli oraz w przypadku trudno gojących się ran skóry oraz świądu.

Natomiast ze względu na obecność witamin z grupy B lebiodka działa uspokajająco, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, poprawiając przy tym samopoczucie.

Uwaga: nadmiar oregano może utrudnić przyswajanie żelaza i podrażnić żołądek.

Ile kalorii ma suszone oregano?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka, liście)
Wartość energetyczna265 kcal2,65 kcal
Białko9,00 g0,09 g
Węglowodany68,9 g0,69 g
Cukier4,09 g0,04 g
Błonnik42,5 g0,43 g
Tłuszcz4,28 g0,04 g
Tłuszcze nasycone1,55 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,72 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone1,37 g0,01 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C2,30 mg0,02 mg
Równoważnik folianów237 µg2,37 µg
Witamina B1 - tiamina0,18 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,53 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,64 mg0,05 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,92 mg0,01 mg
Witamina B6 - pirydoksyna1,04 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy237 µg2,37 µg
Witamina B4 - cholina32,3 mg0,32 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A1,701 i.u.17,01 i.u.
Witamina A85,0 µg RAE0,85 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten20,0 µg0,20 µg
Beta karoten1,007 µg10,07 µg
Beta-kryptoksantyna7,00 µg0,07 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna1,895 µg18,95 µg
Witamina E18,26 mg0,18 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K622 µg6,22 µg
Wapń1,597 mg15,97 mg
Żelazo36,8 mg0,37 mg
Magnez270 mg2,70 mg
Fosfor148 mg1,48 mg
Potas1,260 mg12,60 mg
Sód25,0 mg0,25 mg
Cynk2,69 mg0,03 mg
Miedź0,63 mg0,01 mg
Mangan4,99 mg0,05 mg
Selen4,50 µg0,05 µg
Woda9,93 g0,10 g

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka