Trwa ładowanie...

Złota fasola. Pyszny i zdrowy zamiennik mięsa

Avatar placeholder
27.05.2023 21:25
Wspiera odchudzanie i reguluje pracę jelit. Pozycja obowiązkowa na diecie
Wspiera odchudzanie i reguluje pracę jelit. Pozycja obowiązkowa na diecie (Pixabay)

Fasola mung jest najpopularniejszą rośliną strączkową w Indiach, ale coraz częściej trafia do jadłospisów Polaków. Mówią na nią "złota fasola" ze względu na wiele właściwości zdrowotnych i zawartość wielu składników. Dlaczego warto ją spożywać?

spis treści

1. Niedoceniane właściwości fasoli mung

Te drobne zielone ziarenka pod wpływem gotowania zmieniają kolor na brązowy. Jako roślina strączkowa zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka, jest także cennym źródłem błonnika, który jest kluczowy w diecie i pomaga regulować pracę jelit.

W fasoli mung znajdziemy także spore ilości witamin, jak A, C, E, K oraz te z grupy B. W składzie skrywa się także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Niepozorny produkt wspomaga układ nerwowy i wzmacnia naczynia krwionośne.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Złota fasola to ważny składnik diety wgańskiej, polecana jest też kobietom w ciąży i osobom uprawiającym sport. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu to świetny produkt dla cukrzyków i pacjentów zmagającymi z problemami z wątrobą.

Spożywanie fasoli mung pomaga regulować poziom cukru i wspomaga regenerację, a do tego spowalnia procesy starzenia organizmu, a także ma działanie przeciwzapalne. To naprawdę świetny produkt, który warto wprowadzić do jadłospisu.

Fasola mung częściej powinna trafiać na nasze talerze
Fasola mung częściej powinna trafiać na nasze talerze (Pixabay)

2. Mięsna alternatywa niezbędna na diecie

W 100 gramach produktu znajduje się około 347 kcal. Fasola mung zaspokaja znaczną część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i minerałów, redukuje zły cholesterol i pomaga oczyszczać organizm.

To również obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy pragną zadbać o sylwetkę. Złota fasola zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu unikniemy podjadania, a wysoka zawartość białka i błonnika wspiera utratę zbędnych kilogramów.

Choć to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, fasola mung nie jest dla wszystkich. Powinny jej unikać osoby zmagające się z ostrymi i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz alergicy. Nadmierne spożycie również nie służy, nawet zdrowym osobom.

Złotą fasolę można przygotować na wiele sposobów. To świetny dodatek do zup, zastąpi też mięso. Warto wypróbować ją w sałatce oraz w postaci pasty kanapkowej. Niektórzy chwalą pesto z oliwą, czosnkiem i bazylią.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze