Trwa ładowanie...

Złota przyprawa. Powoduje śmierć komórek rakowych, zbija cukier i cholesterol

Avatar placeholder
Dominika Najda 04.06.2023 10:17
Niepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowo
Niepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowo (Pixabay)

Cynamon od tysięcy lat jest ceniony ze względu na swoje lecznicze właściwości, a współczesna nauka potwierdza te korzyści. Charakterystyczna przyprawa wzbogaca desery, świetnie smakuje w napojach, a także rozgrzewa. Jakie właściwości udowodniono?

spis treści

1. Zalety płynące ze spożywania cynamonu

Korzyści płynących ze spożywania złotej przyprawy jest naprawdę wiele.

Cynamon jest naszpikowany przeciwutleniaczami i może pomóc organizmowi w walce z infekcjami, wirusami, chorobami serca, a nawet rakiem. Wiele zdrowotnych właściwości udowodniono naukowo.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Aromatyczna przyprawa świetnie się sprawi, by kontrolować poziom cukru we krwi. Cynamon zmniejsza ilość cukru, który dostaje się do krwioobiegu po posiłku, spowalniając rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Do tego naśladuje działanie insuliny i poprawia wchłanianie cukru do komórek. To dobra ochrona przed cukrzycą.

Ponadto niepełna łyżeczka cynamonu dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywanie tej przyprawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw
Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw (Pixabay)

2. Przyprawa wzmacnia mózg, chroni przed rakiem

Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek nerwowych. Związki znajdujące się w cynamonie zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych białek w mózgu, a tym samym chronią przed schorzeniami zwyrodnieniowymi mózgu.

Regularne spożywanie przyprawy może pomóc w profilaktyce nowotworów. Ekstrakty zawarte w przyprawie mogą zmniejszać wzrost komórek rakowych i tworzenie naczyń krwionośnych w guzach. Wykazano również, że stosowanie cynamonu powoduje śmierć komórek raka jelita grubego, płuc, szyjki macicy, jajnika, piersi, czerniaka oraz białaczki.

Cynamon również znany jest ze swoich antybakteryjnych i antygrzybicznych właściwości. Chroni także przez infekcjami wirusowymi, co w połączeniu z rozgrzewającym działanie pomaga zapobiegać infekcjom.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze