Trwa ładowanie...

Złota przyprawa. Powoduje śmierć komórek rakowych, zbija cukier i cholesterol

Avatar placeholder
04.06.2023 10:17
Niepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowo
Niepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowo (Pixabay)

Cynamon od tysięcy lat jest ceniony ze względu na swoje lecznicze właściwości, a współczesna nauka potwierdza te korzyści. Charakterystyczna przyprawa wzbogaca desery, świetnie smakuje w napojach, a także rozgrzewa. Jakie właściwości udowodniono?

spis treści

1. Zalety płynące ze spożywania cynamonu

Korzyści płynących ze spożywania złotej przyprawy jest naprawdę wiele.

Cynamon jest naszpikowany przeciwutleniaczami i może pomóc organizmowi w walce z infekcjami, wirusami, chorobami serca, a nawet rakiem. Wiele zdrowotnych właściwości udowodniono naukowo.

Aromatyczna przyprawa świetnie się sprawi, by kontrolować poziom cukru we krwi. Cynamon zmniejsza ilość cukru, który dostaje się do krwioobiegu po posiłku, spowalniając rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Do tego naśladuje działanie insuliny i poprawia wchłanianie cukru do komórek. To dobra ochrona przed cukrzycą.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ponadto niepełna łyżeczka cynamonu dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywanie tej przyprawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw
Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw (Pixabay)

2. Przyprawa wzmacnia mózg, chroni przed rakiem

Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek nerwowych. Związki znajdujące się w cynamonie zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych białek w mózgu, a tym samym chronią przed schorzeniami zwyrodnieniowymi mózgu.

Regularne spożywanie przyprawy może pomóc w profilaktyce nowotworów. Ekstrakty zawarte w przyprawie mogą zmniejszać wzrost komórek rakowych i tworzenie naczyń krwionośnych w guzach. Wykazano również, że stosowanie cynamonu powoduje śmierć komórek raka jelita grubego, płuc, szyjki macicy, jajnika, piersi, czerniaka oraz białaczki.

Cynamon również znany jest ze swoich antybakteryjnych i antygrzybicznych właściwości. Chroni także przez infekcjami wirusowymi, co w połączeniu z rozgrzewającym działanie pomaga zapobiegać infekcjom.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze