6 z 8Majonez z awokado
Awokado zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, posiada w sobie również kwas oleinowy – który pomaga obniżyć cholesterol, a także potas, który reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo jest pyszną i zdrową alternatywą dla sklepowego majonezu.
Składniki:
- 1 awokado
- sok z limonki lub cytryny
- ząbek czosnku
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz (inne przyprawy) do smaku
Przygotowanie: Obierz awokado i oddziel od pestki. Umieść awokado w pojemniku do blendera, dodaj sok z limonki, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Aby majonez był rzadszy możesz dodać wody, aby gęstszy więcej oliwy. Dla urozmaicenia, raz na jakiś czas do majonezu z awokado możesz dodać pieprz cayenne, który poprawia metabolizm, hamuje apetyt i zwiększa termogenezę organizmu (organizm wytwarza więcej ciepła) .