Zmniejszają ryzyko chorób serca o 60 proc. Tyle jajek warto zjeść w tygodniu

Publikacja naukowa zamieszczona w "Nutrients" przedstawia dowody, które sugerują, że konsumpcja od jednego do trzech jajek tygodniowo może sprzyjać zdrowiu serca i układu krążenia.

Ile jajek jesz w tygodniu?Ile jajek jesz w tygodniu?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wpływ jajek na choroby sercowo-naczyniowe

Badanie objęło 3042 osób, u których monitorowano tygodniową ilość spożywanych jaj. Następnie, po dziesięciu latach, przeprowadzono ocenę ryzyka i częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych.

Odkryto, że: Wśród tych, którzy spożywali jedno jajko lub mniej na tydzień, wskaźnik zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe wynosił 18 proc. Dla osób konsumujących odjednego do czterech jaj na tydzień, wskaźnik zapadalności na te choroby spadł do 9 proc. * W przypadku osób spożywających od czterech do siedmiu jaj na tydzień, ryzyko zachorowania spadło do 8 proc.

Rezultaty badania okazały się więc dość optymistyczne.

Wykazały, że osoby spożywające od jednego do trzech jaj tygodniowo miały o 60 proc. niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia niż osoby nie spożywające ich w ogóle.

Choć grupa spożywająca więcej jaj notowała jeszcze lepsze wyniki (redukcja ryzyka chorób układu krążenia o 75 proc.), naukowcy nie zalecają aż takiej ilości. Motywują swoje zalecenia zawartością tłuszczów nasyconych w innych pokarmach, które mogą zaburzyć pozytywny wpływ jajek na organizm. Jak to zwykle w dietetyce bywa – nic nie jest spożywane w próżni.

Jajka a cholesterol

Jedno jajko zawiera około 185 mg cholesterolu, całość znajduje się w żółtku. Naukowcy twierdzą, że aby zrozumieć potencjalną szkodliwość (lub brak) tak dużej ilości cholesterolu, ważne jest rozgraniczenie cholesterolu w diecie (tego, który jest już obecny w żywności przed spożyciem) od cholesterolu wytwarzanego przez organizm w wyniku spożywania tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze nasycone mają dwa razy większy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż sam cholesterol w diecie.

Nie sygnalizuje to, że cholesterol w diecie jest zupełnie nieszkodliwy. Oznacza to jedynie, że szczególnie niebezpieczne jest spożywanie jajek wraz z dodatkami, które często im towarzyszą: bekonem, kiełbasą lub maślanymi tostami.

Katarzyna Chudzik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka