Znajdują się w orzechach ziemnych, zbożu, migdałach. Uszkadzają wątrobę i nerki, prowadzą do nagłej śmierci
Nefrolog docent Karolina Kędzierska-Kapuza ostrzega przed niebezpiecznymi aflatoksynami, czyli toksynami, które są produkowane przez grzyby pleśniowe. Można je znaleźć w orzechach ziemnych, zbożu, czy migdałach. Lekarka podkreśla, że SĄ onkogenne, uszkadzają wątrobę i nerki, mogą też doprowadzić do śmierci.
1. Grzyby pleśniowe niebezpieczne dla zdrowia
Docent Karolina Kędzierska-Kapuza napisała w mediach społecznościowych post, w którym alarmuje o niebezpiecznych grzybach pleśniowych typu aspergillus (kropidlaki), które bardzo często występują w orzechach ziemnych, w zbożu czy migdałach. Ich spożycie może skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu.
"Najczęściej w wilgotnych rejonach tropikalnych mogą one przerastać też inne produkty żywnościowe na przykład chleb. Aflatoksyny są niebezpieczne, dlatego że są: mutagenne teratogenne i hepatotoksyczne, mogą spowodować śmierć. Uszkadzają wątrobę, nerki i zostały uznane również za czynnik rakotwórczy, dlatego że powodują raka wątroby" – pisze doc. Kędzierska-Kapuza.
Lekarka dodaje, że w Polsce aflatoksyny występują głównie w importowanych orzechach oraz kukurydzy, które pochodzą z krajów o klimacie tropikalnym. Co ważne, nie ma bezpiecznego stężenia aflatoksyny typu B1, które nie miałoby wpływu na organizm.
"Eliminacja aflatoksyn z upraw rolnych jest praktycznie niemożliwa najbardziej skuteczną metodą zapobiegania powstawania aflatoksyn jest to stosowanie odpowiedniej ochrony roślin" – podkreśla nefrolog.
Doc. Kędzierska-Kapuza zaznacza, że ziarna powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Konsumenci powinni zaś przy zakupie produktów sprawdzać, w jaki sposób była przechowywana żywność i czy opakowanie było szczelne.
"Ponieważ aflatoksyny są tak niebezpieczne w krajach Unii Europejskiej powstały normy najwyższego dopuszczalnego stężenie aflatoksyn, które są skrupulatnie sprawdzane" – dodaje nefrolog.
2. Objawy zatrucia aflatoksynami
Lekarka wymienia też niezwykle niebezpieczne objawy ostrego zatrucia aflatoksynami. Są to:
- obrzęk płuc krwotoki,
- zażółcenie spojówek,
- nudności,
- wymioty,
- drgawki,
- śpiączka,
"W zatruciach przewlekłych mogą być objawy marskości wątroby alergie skórne, oddechowe, astma, zaburzenia wzrastania u dzieci, zaburzenia umysłowe obrzęki kończyn dolnych, cechy uszkodzenia nerek. Zatrucie aflatoksynami może również spowodować nagłą śmierć" – ostrzega nefrolog.
Doc. Kędzierska-Kapuza apeluje, aby systematycznie sprawdzać, czy żywność nie jest przeterminowana i czy nie widać na niej śladów pleśni. Jeżeli takowa się pojawi, należy wyrzucić cały produkt, a nie pozbyć się jedynie fragmentu pleśni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl