Trwa ładowanie...

Znajdują się w orzechach ziemnych, zbożu, migdałach. Uszkadzają wątrobę i nerki, prowadzą do nagłej śmierci

 Katarzyna Gałązkiewicz
24.11.2022 12:56
Uważaj na te produkty. Uszkadzają wątrobę i nerki, prowadzą do nagłej śmierci
Uważaj na te produkty. Uszkadzają wątrobę i nerki, prowadzą do nagłej śmierci (Getty Images/ Screen Instagram)

Nefrolog docent Karolina Kędzierska-Kapuza ostrzega przed niebezpiecznymi aflatoksynami, czyli toksynami, które są produkowane przez grzyby pleśniowe. Można je znaleźć w orzechach ziemnych, zbożu, czy migdałach. Lekarka podkreśla, że SĄ onkogenne, uszkadzają wątrobę i nerki, mogą też doprowadzić do śmierci.

spis treści

1. Grzyby pleśniowe niebezpieczne dla zdrowia

Docent Karolina Kędzierska-Kapuza napisała w mediach społecznościowych post, w którym alarmuje o niebezpiecznych grzybach pleśniowych typu aspergillus (kropidlaki), które bardzo często występują w orzechach ziemnych, w zbożu czy migdałach. Ich spożycie może skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu.

"Najczęściej w wilgotnych rejonach tropikalnych mogą one przerastać też inne produkty żywnościowe na przykład chleb. Aflatoksyny są niebezpieczne, dlatego że są: mutagenne teratogenne i hepatotoksyczne, mogą spowodować śmierć. Uszkadzają wątrobę, nerki i zostały uznane również za czynnik rakotwórczy, dlatego że powodują raka wątroby" – pisze doc. Kędzierska-Kapuza.

Lekarka dodaje, że w Polsce aflatoksyny występują głównie w importowanych orzechach oraz kukurydzy, które pochodzą z krajów o klimacie tropikalnym. Co ważne, nie ma bezpiecznego stężenia aflatoksyny typu B1, które nie miałoby wpływu na organizm.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

"Eliminacja aflatoksyn z upraw rolnych jest praktycznie niemożliwa najbardziej skuteczną metodą zapobiegania powstawania aflatoksyn jest to stosowanie odpowiedniej ochrony roślin" – podkreśla nefrolog.

Doc. Kędzierska-Kapuza zaznacza, że ziarna powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Konsumenci powinni zaś przy zakupie produktów sprawdzać, w jaki sposób była przechowywana żywność i czy opakowanie było szczelne.

"Ponieważ aflatoksyny są tak niebezpieczne w krajach Unii Europejskiej powstały normy najwyższego dopuszczalnego stężenie aflatoksyn, które są skrupulatnie sprawdzane" – dodaje nefrolog.

2. Objawy zatrucia aflatoksynami

Lekarka wymienia też niezwykle niebezpieczne objawy ostrego zatrucia aflatoksynami. Są to:

  • obrzęk płuc krwotoki,
  • zażółcenie spojówek,
  • nudności,
  • wymioty,
  • drgawki,
  • śpiączka,

"W zatruciach przewlekłych mogą być objawy marskości wątroby alergie skórne, oddechowe, astma, zaburzenia wzrastania u dzieci, zaburzenia umysłowe obrzęki kończyn dolnych, cechy uszkodzenia nerek. Zatrucie aflatoksynami może również spowodować nagłą śmierć" – ostrzega nefrolog.

Doc. Kędzierska-Kapuza apeluje, aby systematycznie sprawdzać, czy żywność nie jest przeterminowana i czy nie widać na niej śladów pleśni. Jeżeli takowa się pojawi, należy wyrzucić cały produkt, a nie pozbyć się jedynie fragmentu pleśni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze