Kupiłeś taką konserwę? Uważaj, GIS ujawnia, co do niej trafiło
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w popularnej mielonce wieprzowej wykryto białko soi. Stwarza to poważne zagrożenie dla osób z alergią na ten składnik, bo nie ma o nim informacji na opakowaniu.
1. GIS ostrzega przed popularną konserwą
Chodzi o konserwy z jednej konkretnej partii. Sanepid stwierdził tam obecność białka soi.
"Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - ostrzega GIS w opublikowanym 2 grudnia komunikacie.
Mimo że soja to bogate źródło cennych składników pokarmowych (zawiera białko, witaminy i minerały, zdrowe tłuszcze, węglowodany, czy błonnik), to jest jednocześnie jednym z głównych alergenów pokarmowych.
Alergia na soję może powodować problemy żołądkowe, reakcje skórne, obrzęki, a w najcięższych przypadkach – anafilaksję. Warto wiedzieć, że soję mogą zawierać bardzo różne produkty, m.in. chleb, ciastka, puszkowane zupy, przetworzone mięso, przekąski, mleko sojowe, tofu, miso (gęsta pasta japońska), czy sos sojowy.
Ostrzeżenie wydane przez GIS dotyczy produktu:
- konserwa turystyczna, mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g,
- numer partii: 03.03.2026 416A.E,
- data minimalnej trwałości: 03.03.2026,
- producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
2. Konserwa znika ze sklepów
Producent zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu.
"W chwili obecnej jest prowadzana dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych" - przekazał GIS.
Sanepid nadzoruje też proces wycofania wadliwych produktów.
"Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - przypomina też w komunikacie sanepid.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl