2 z 7Skład mrożonych frytek i produktów ziemniaczanych
Większość frytek i produktów ziemniaczanych posiada podobny skład: 90 proc. ziemniaki, 5 proc. oleju słonecznikowego, 5 proc. panierki przyprawowej (mąka pszenna, mąka ryżowa), skrobia pszenna, sól, ekstrakt z drożdży, glukoza, ekstrakt paprykowy, z kurkumy, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, substancja wiążąca: guma ksantanowa, przeciwutleniacz, ekstrakty z rozmarynu.
Niektóre ze składników mogą być nam znane, ale pojawiają się też takie nazwy, które brzmią tajemniczo.
- Substancje dodatkowe są dopuszczone do użycia zgodnie z obowiązującym aktualnie prawem i spełniają w produkcie określone funkcje. Nie ma potrzeby demonizowania ich obecności, ale mając do wyboru produkt wysokoprzetworzony z dużą ilością substancji dodatkowych i mniej przetworzony, zdecydowanie warto wybrać ten drugi - mówi dietetyk Halszka Sokołow.
Sprawdź koniecznie: Skórka z ziemniaka ma więcej witamin niż samo warzywo. Sprawdź