6 z 7Zdrowsze wersje
- Frytki są produktami, których spożycie powinno być bezwzględnie zredukowane do minimum. Jedzenie frytek raz w tygodniu (zarówno dla dziecka jak i w przypadku osoby dorosłej) do niedzielnego obiadu to zdecydowanie zbyt często.
Powinny pojawiać się na stole okazjonalnie. Zamiast kupować gotowe frytki, przygotujmy je samodzielnie w domu. Do smażenia wybierajmy wyłącznie tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Najkorzystniejszymi rodzajami tłuszczu do obróbki jest m.in. rafinowany olej rzepakowy o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Domowe frytki przygotowujemy możliwie krótko. Im ciemniejsza skórka produktu smażonego (a także pieczonego) tym wyższa zawartość akrylamidu. Pamiętajmy o wymianie oleju na nowy przy kolejnym smażeniu. Najlepiej zamiast tradycyjnych frytek możemy zjeść ich zdrowszą i smaczną wersję - pieczone ziemniaki lub bataty.
Do ich przygotowania należy używać rafinowanego oleju rzepakowego albo rafinowanej oliwy z oliwy. Warto postawić na naturalne przyprawy i zioła. Są one zdecydowanie korzystniejsze i dla zdrowia i sylwetki.
Sprawdź koniecznie: Czy ziemniaki mogą być niezdrowe?