Żołądek i jelita będą cierpieć. Sprawca wrzodów, pożywka dla raka
Podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego, wywołują dysbiozę w jelitach i generują stan zapalny. Lista produktów, które szkodzą na układ trawienny jest długa. Niektóre z nich stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety.
1. Karmi raka i sprzyja otyłości
Rafinowane węglowodany, czyli cukier, białe pieczywo i biała mąka pojawiają się w naszej diecie w nadmiarze. To bułki, ciastka i makarony, a nawet chipsy czy napoje gazowane. To wszystko, co zawiera proste węglowodany o wysokim stopniu przetworzenia. Produkty te mogą prowadzić do nadwagi czy otyłości, a także negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy.
Cukier w nadmiarze trafia do jelita grubego, gdzie karmi niekorzystne drobnoustroje, które rozrastając się, prowadzą do zaburzeń mikrobioty. To prosta droga do stanów zapalnych, które w pierwszej kolejności będą przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego.
Nadmiar rafinowanych węglowodanów ma też negatywny wpływ na wątrobę oraz trzustkę. Te dwa narządy wyjątkowo nie lubią cukru bądź jego zamienników, takich jak np. syrop glukozowo-fruktozowy powszechnie dodawany do żywności wysokoprzetworzonej.
2. Nie tylko nadciśnienie. Sól zwiększa ryzyko raka
Według Światowej Organizacji Zdrowia dobowe normy bezpiecznego spożycia dla soli przekraczamy ponad dwukrotnie. Nic dziwnego skoro sól kryje się w wielu produktach na sklepowych półkach - pokaźne ilości sodu są obecne w pieczywie, wędlinach czy tzw. daniach instant.
Badania dowodzą, że sól na talerzu dosłownie skraca życie i to nawet o dwa lata, a jak wpływa na układ trawienny? Okazuje się, że jej nadmiar może prowadzić do uszkodzeń śluzówki wyściełającej przewód pokarmowy i zwiększać ryzyko wrzodów, a nawet raka żołądka. Drugim czynnikiem dietetycznym, który powiązano z tym nowotworem są marynowane warzywa, tzw. pikle, bo zawierają nie tylko sól, ale i ocet. Japońscy badacze odkryli, że pikle mogą zwiększać ryzyko raka nawet o połowę.
Z rakiem żołądka powiązano także spożywanie pikantnych potraw. Podczas gdy jedno z badań opublikowanych na łamach "BMJ" wskazuje, że ostre przyprawy mogą zmniejszać ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu nawet o 14 proc., inne – z "Neurogastroenterology & Motility", wskazywało, że pikantne jedzenie nasila różnego rodzaju objawy żołądkowo-jelitowe. Ten pośredni związek z rakiem wynika z drażniącego działania ostrych przypraw na uszkodzoną śluzówkę przewodu pokarmowego.
3. Czerwone mięso a rak
Już 50 g przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 18 proc. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), agenda WHO, zaliczyła przetworzone mięso do czynników tak samo rakotwórczych, jak palenie papierosów czy kontakt z azbestem.
Przetworzone mięso to przede wszystkim bogactwo sodu oraz konserwantów, w tym azotanów, ale nie tylko w tym tkwi problem. Zaszkodzić nam może także pewien składnik, odpowiedzialny za czerwony kolor mięsa – to hem. Jego nadmiar może podrażniać śluzówkę i sprzyjać dysbiozie w jelitach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl