Żółty shot - składniki, właściwości kurkumy, właściwości octu jabłkowego i oleju lnianego

Kurkumina, składnik aktywny kurkumy — przyprawy, którą wykorzystujemy do przygotowania shota na poprawę trawienia, nie tylko wpływa na pracę układu pokarmowego. Wykazuje ona także właściwości antyoksydacyjne (unieszkodliwia wolne rodniki) i działa przeciwnowotworowo. Napój na trawienie z tym składnikiem zaleca pić trenerka fitness — Anna Lewandowska.

Sok z kurkumąSok z kurkumą
Źródło zdjęć: © 123RF

Składniki żółtego shota

  • 1/3 szklanki wody,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • łyżka oleju lnianego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.

Przeczytaj także

Sposób przygotowania:

Właściwości kurkumy. Cudowna przyprawa z Indii

Składniki płynne wlewamy do szklanki. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Shot jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go rano (napój można lekko podgrzać).

Właściwości kurkumy

Kurkuma (otrzymywana z korzenia rośliny podobnej do imbiru) od wielu lat jest stosowana wśród zwolenników medycyny tradycyjnej jako lek na niestrawność. Należy do najzdrowszych przypraw na świecie.

Co ciekawe, dodatek pieprzu do shota na trawienie powoduje zwiększenie przyswajalności związków, które są obecne w kurkumie. To piperyna podnosi wchłanianie kurkuminy (silnego przeciwutleniacza i żółtego barwnika) nawet o 2000 proc.!

Kurkuma wspomaga metabolizm tłuszczów, stymulując wydzielanie niezbędnej do tego celu żółci. Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia dróg żółciowych.

Nie tylko wspomaga pracę wątroby, ale chroni komórki tego organu i wspiera ich regenerację. Warto ją dodawać też do dań bogatych w białka, gdyż stymuluje trawienie tych składników odżywczych.

Olejki eteryczne, które zawiera kłącze tej byliny, m.in. tumeron, przeciwdziałają takim przypadłościom, jak wzdęcia czy odbijanie się. Wykazują też działanie wiatropędne.

Ponadto kurkuma zapobiega wrzodom. Pobudza wydzielanie mucyny — składnika śliny i żółci, który występuje w żołądku i jelicie, gdzie chroni błonę śluzową przed oddziaływaniem enzymów trawiennych. Hamuje także wydzielanie soku żołądkowego.

Oprócz tego, że kurkuma pozytywnie wpływa na procesy trawienne, chroni przed działaniem wolnych rodników, które powstają m.in. w sytuacjach stresujących i podnoszą ryzyko rozwoju choroby nowotworowej (raka jelita grubego, wątroby, płuc, piersi), a także przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Co więcej, kurkuma usprawnia pracę mózgu i poprawia zdolności umysłowe. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowiodły, że jej składniki pobudzają organizm do niszczenia białek, które są odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.

Ponadto kurkuma:

  • wzmacnia układ odpornościowy — kurkumina to naturalny antybiotyk o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym,

  • chroni serce — pomaga utrzymać układ krążenia i serce w dobrej kondycji, ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi,

  • przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym — to ważny element diety sportowca, który zmniejsza bóle mięśni.

Właściwości octu jabłkowego i oleju lnianego

Inne składniki shota rekomendowanego przez Lewandowską również mają pozytywny wpływ na trawienie.

Kwasy omega-3, które zawiera olej lniany, usprawniają ten proces. Ponadto ten produkt spożywczy reguluje błony śluzowe układu pokarmowego. Obecne w nim lignany mają pozytywny wpływ na perystaltykę jelit: chronią przewód pokarmowy i wspomagają leczenie choroby wrzodowej (jelita grubego i żołądka).

Picie octu jabłkowego także usprawnia trawienie. Zwiększa on ilość soków trawiennych, skutkiem jego spożywania jest szybsza synteza enzymów trawiennych. Ocet jabłkowy poprawia przemianę materii, gdyż wspomaga m.in. proces rozkładania tłuszczów (przy okazji obniża poziom cholesterolu we krwi).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka