Trwa ładowanie...

Zrób to przed gotowaniem jajek. Unikniesz pękających skorupek

Avatar placeholder
06.02.2025 13:04
Sprytny trik. W ten sposób skorupki jajek nie będą pękać
Sprytny trik. W ten sposób skorupki jajek nie będą pękać (Getty Images)

Jajka są jednym z podstawowych składników diety w wielu krajach, a ich przechowywanie i przygotowanie bywa przedmiotem licznych dyskusji. Niektórzy uważają, że powinny być przechowywane w lodówce, inni zaś uparcie twierdzą, że najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. Jakie są fakty?

spis treści

1. Czy jajka należy przechowywać w lodówce?

W Polsce jajka często sprzedawane są w temperaturze pokojowej, jednak zaleca się, by po zakupie przechowywać je w lodówce. Chłodne warunki pomagają utrzymać ich świeżość na dłużej i ograniczają rozwój bakterii.

Kluczowe jest, aby jajka były przechowywane w stałej temperaturze - najlepiej w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki lub w jej głównej części.

Ważne jest także, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki, ponieważ ich naturalna warstwa ochronna zapobiega przenikaniu bakterii przez skorupkę. Mycie jajek jest wskazane dopiero tuż przed ich użyciem.

Zobacz film: "Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek"

Zobacz także: Student medycyny przeprowadził eksperyment. W miesiąc zjadł 720 jajek

2. Wyciągnij przed gotowaniem

Eksperci zalecają, aby jajka wyciągać z lodówki na około 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu unikniemy nagłych zmian temperatury, które mogą:

  • powodować pękanie skorupki podczas gotowania,

  • negatywnie wpływać na ich strukturę, co może utrudnić ubijanie białek,

  • osłabiać właściwości wiążące jajek w pieczeniu.

3. Jak bezpiecznie spożywać jajka?

Aby uniknąć ryzyka zatrucia bakteriami, takimi jak salmonella, warto stosować się do kilku zasad:

  • spożywaj jajka pochodzące ze sprawdzonych źródeł - najlepiej oznaczone kodem producenta i datą przydatności do spożycia;

  • unikaj spożywania surowych jajek, szczególnie w przypadku dzieci, osób starszych i o obniżonej odporności;

  • jeśli planujesz wykorzystać jajka do potraw wymagających krótkiej obróbki cieplnej (np. jajka na miękko), upewnij się, że były przechowywane w odpowiednich warunkach.

  • Gotuj jajka przez co najmniej 5–7 minut, aby mieć pewność, że są w pełni bezpieczne do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze