Zrób to przed gotowaniem jajek. Unikniesz pękających skorupek

Jajka są jednym z podstawowych składników diety w wielu krajach, a ich przechowywanie i przygotowanie bywa przedmiotem licznych dyskusji. Niektórzy uważają, że powinny być przechowywane w lodówce, inni zaś uparcie twierdzą, że najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. Jakie są fakty?

Sprytny trik. W ten sposób skorupki jajek nie będą pękaćSprytny trik. W ten sposób skorupki jajek nie będą pękać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy jajka należy przechowywać w lodówce?

W Polsce jajka często sprzedawane są w temperaturze pokojowej, jednak zaleca się, by po zakupie przechowywać je w lodówce. Chłodne warunki pomagają utrzymać ich świeżość na dłużej i ograniczają rozwój bakterii.

Kluczowe jest, aby jajka były przechowywane w stałej temperaturze - najlepiej w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki lub w jej głównej części.

Ważne jest także, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki, ponieważ ich naturalna warstwa ochronna zapobiega przenikaniu bakterii przez skorupkę. Mycie jajek jest wskazane dopiero tuż przed ich użyciem.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Wyciągnij przed gotowaniem

Eksperci zalecają, aby jajka wyciągać z lodówki na około 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu unikniemy nagłych zmian temperatury, które mogą:

  • powodować pękanie skorupki podczas gotowania,

  • negatywnie wpływać na ich strukturę, co może utrudnić ubijanie białek,

  • osłabiać właściwości wiążące jajek w pieczeniu.

Jak bezpiecznie spożywać jajka?

Aby uniknąć ryzyka zatrucia bakteriami, takimi jak salmonella, warto stosować się do kilku zasad:

  • spożywaj jajka pochodzące ze sprawdzonych źródeł - najlepiej oznaczone kodem producenta i datą przydatności do spożycia;

  • unikaj spożywania surowych jajek, szczególnie w przypadku dzieci, osób starszych i o obniżonej odporności;

  • jeśli planujesz wykorzystać jajka do potraw wymagających krótkiej obróbki cieplnej (np. jajka na miękko), upewnij się, że były przechowywane w odpowiednich warunkach.

  • Gotuj jajka przez co najmniej 5–7 minut, aby mieć pewność, że są w pełni bezpieczne do spożycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Ecpress

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka