Trwa ładowanie...

Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to propozycja na ciekawy, niecodzienny obiad. Polecamy ją szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Danie ma właściwości odkażające i może posłużyć jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości: od przeziębienia, bólu gardła, po poprawę samopoczucia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Składniki

  • 1 marchewka,

  • 1 mała pietruszka,

  • 1 plaster selera,

  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka mąki,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,

  • sól, cukier do smaku,

  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki.


Sposób przygotowania

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę. Wlać do wrzącej zupy (wywaru). Mieszając, zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość startej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą. Danie jest lekkostrawne.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie57,30
Białko3,71 g
Tłuszcze1,06 g
Cholesterol2,50 mg
Węglowodany11,70 g
Błonnik4,07 g
Witamina C76,60 mg
Witamina A1198,75 µg

Komentarz

Potrawa ta jest doskonałym źródłem witaminy C – silnego antyutleniacza, spowalniającego procesy starzenia. Potrawa z powodzeniem może być stosowana w diecie na przybranie masy, bowiem regularne spożywanie cytryny znacznie zwiększa apetyt.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.