Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa to propozycja na ciekawy, niecodzienny obiad. Polecamy ją szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Danie ma właściwości odkażające i może posłużyć jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości: od przeziębienia, bólu gardła, po poprawę samopoczucia.
Składniki
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1 plaster selera,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- sól, cukier do smaku,
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę. Wlać do wrzącej zupy (wywaru). Mieszając, zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość startej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą. Danie jest lekkostrawne.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 57,30 |
Białko | 3,71 g |
Tłuszcze | 1,06 g |
Cholesterol | 2,50 mg |
Węglowodany | 11,70 g |
Błonnik | 4,07 g |
Witamina C | 76,60 mg |
Witamina A | 1198,75 µg |
Komentarz
Potrawa ta jest doskonałym źródłem witaminy C – silnego antyutleniacza, spowalniającego procesy starzenia. Potrawa z powodzeniem może być stosowana w diecie na przybranie masy, bowiem regularne spożywanie cytryny znacznie zwiększa apetyt.