Zupa krem z pieczarek - charakterystyka, wartości odżywcze, przepis, z czym podawać
Zupa krem z pieczarek wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W jej składzie znajdziemy beta-glukany, organiczne związki chemiczne z grupy polisacharydów, wykazujące zdolność do obniżania zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu, a także inne składniki redukujące wysokie stężenie glukozy w naszym organizmie. Jaki jest przepis na zupę krem z pieczarek? Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?
1. Charakterystyka zupy krem z pieczarek
Zupa krem przyrządzana na bazie pieczarek jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Potrawę tę możemy śmiało podawać w formie rodzinnego dania obiadowego czy ciepłej, rozgrzewającej przekąski na spotkaniach z przyjaciółmi czy bliskimi.
Zupa pieczarkowa krem charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również aromatem. Oprócz popularnych grzybów, znajdziemy w niej również takie składniki jak: cebula, ziemniaki, czosnek, marchew, pieprz oraz sól. Danie możemy podawać w formie tradycyjnej lub z dodatkami.
2. Wartości odżywcze i pieczarek
Pieczarki cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Stanowią składnik wielu dań obiadowych, ponieważ można przyrządzać je na różne sposoby. W ich składzie występuje wiele cennych składników odżywczych takich jak:
- tiamina,
- ryboflawina,
- kwas foliowy,
- pirydoksyna,
- kobalamina,
- witamina D,
- witamina C.
Warto nadmienić, że pieczarki zawierają lektyny, substancje o działaniu przeciwnowotworowym oraz antyoksydanty (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna), chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz zwalczające nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie. Dodatkowo, pieczarki stanowią doskonałe źródło tyrozynazy, ergosterolu oraz sprzężonego kwasu linolowego CLA.
Niestety, nie wszystkim zaleca się spożywanie grzybów z rodziny pieczarkowatych. Jadanie tego produktu żywnościowego nie jest zalecane w przypadku:
- maluchów do szóstego roku życia,
- osób starszych / osób w wieku podeszłym,
- osób z przeciwwskazaniami zdrowotnymi,
- osób borykających się z problemami trawiennymi.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na krem z pieczarek
Do przyrządzenia kremu z pieczarek potrzebne są następujące składniki:
- pieczarki (800 gramów)
- cebule (3 sztuki)
- czosnek (1 ząbek)
- ziemniaki (3 sztuki)
- marchewki (2 sztuki)
- pietruszki (2 sztuki)
- sól (szczypta)
- wędzona papryka (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- odrobina oleju.
Wykonanie:
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, pietruszki oraz marchewki, a następnie obieramy i kroimy je w kostkę. Umyte i osuszone pieczarki kroimy zaś w plastry.
W drugim kroku obrane i pokrojone w drobne plasterki cebule smażymy na oleju na złocisty kolor. Po chwili dodajemy poszatkowany ząbek czosnku.
Do dużego garnka przelewamy 1,5 l wody, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz pietruszki, a także podsmażoną cebulkę oraz pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną.
Gotujemy zupę przez kolejne trzydzieści minut. Ugotowaną potrawę przelewamy do kielicha blendera i rozdrabniamy tak, by powstała jednolita, gładka konsystencja.
4. Z czym podawać pieczarkową zupę krem?
Pieczarkową zupę krem zazwyczaj podaje się z odrobiną śmietany, parmezanu lub sera grana padano. Jako dodatek świetnie sprawdzą się świeże bułeczki posmarowane masłem lub oliwą, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy lub grzanki. Tak przyrządzona potrawa z pewnością przypadnie do gustu domownikom lub przyjaciołom.