Trwa ładowanie...

Zupa krem z pieczarek - charakterystyka, wartości odżywcze, przepis, z czym podawać

Zupa krem z pieczarek wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. W jej składzie znajdziemy beta-glukany, organiczne związki chemiczne z grupy polisacharydów, wykazujące zdolność do obniżania zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu, a także inne składniki redukujące wysokie stężenie glukozy w naszym organizmie. Jaki jest przepis na zupę krem z pieczarek? Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Charakterystyka zupy krem z pieczarek

Zupa krem przyrządzana na bazie pieczarek jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Potrawę tę możemy śmiało podawać w formie rodzinnego dania obiadowego czy ciepłej, rozgrzewającej przekąski na spotkaniach z przyjaciółmi czy bliskimi.

Zupa pieczarkowa krem charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również aromatem. Oprócz popularnych grzybów, znajdziemy w niej również takie składniki jak: cebula, ziemniaki, czosnek, marchew, pieprz oraz sól. Danie możemy podawać w formie tradycyjnej lub z dodatkami.

2. Wartości odżywcze i pieczarek

Pieczarki cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Stanowią składnik wielu dań obiadowych, ponieważ można przyrządzać je na różne sposoby. W ich składzie występuje wiele cennych składników odżywczych takich jak:

Warto nadmienić, że pieczarki zawierają lektyny, substancje o działaniu przeciwnowotworowym oraz antyoksydanty (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna), chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz zwalczające nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie. Dodatkowo, pieczarki stanowią doskonałe źródło tyrozynazy, ergosterolu oraz sprzężonego kwasu linolowego CLA.

Niestety, nie wszystkim zaleca się spożywanie grzybów z rodziny pieczarkowatych. Jadanie tego produktu żywnościowego nie jest zalecane w przypadku:

  • maluchów do szóstego roku życia,
  • osób starszych / osób w wieku podeszłym,
  • osób z przeciwwskazaniami zdrowotnymi,
  • osób borykających się z problemami trawiennymi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na krem z pieczarek

Do przyrządzenia kremu z pieczarek potrzebne są następujące składniki:

  • pieczarki (800 gramów)
  • cebule (3 sztuki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • ziemniaki (3 sztuki)
  • marchewki (2 sztuki)
  • pietruszki (2 sztuki)
  • sól (szczypta)
  • wędzona papryka (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • odrobina oleju.

Wykonanie:

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, pietruszki oraz marchewki, a następnie obieramy i kroimy je w kostkę. Umyte i osuszone pieczarki kroimy zaś w plastry.

W drugim kroku obrane i pokrojone w drobne plasterki cebule smażymy na oleju na złocisty kolor. Po chwili dodajemy poszatkowany ząbek czosnku.

Do dużego garnka przelewamy 1,5 l wody, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz pietruszki, a także podsmażoną cebulkę oraz pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną.

Gotujemy zupę przez kolejne trzydzieści minut. Ugotowaną potrawę przelewamy do kielicha blendera i rozdrabniamy tak, by powstała jednolita, gładka konsystencja.

Zobacz także:

4. Z czym podawać pieczarkową zupę krem?

Pieczarkową zupę krem zazwyczaj podaje się z odrobiną śmietany, parmezanu lub sera grana padano. Jako dodatek świetnie sprawdzą się świeże bułeczki posmarowane masłem lub oliwą, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy lub grzanki. Tak przyrządzona potrawa z pewnością przypadnie do gustu domownikom lub przyjaciołom.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.