Pieczarki - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, w kuchni

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami na świecie. Dziś pieczarki kojarzą się z produktem dostępnym przez cały rok, ale jeszcze kilka wieków temu były uważane za rzadki okaz, na który mogli sobie pozwolić tylko nieliczni. Ze względu na przynależność pieczarek do rodziny grzybów, kojarzy się je jako mało wartościowe. Prawdą jest jednak, że pieczarki mają właściwości odpornościowe, odchudzające i antybakteryjne.

Pieczarki - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, w kuchniPieczarki - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odżywcze pieczarek

Z uwagi na fakt, że pieczarki, jak większość grzybów, składają się z wody, są niskokaloryczne. 100 gramów pieczarek dostarczy zaledwie 22 kalorie.

Białe pieczarki, najbardziej popularne w Polsce, są bogate w witaminy z grupy B – B2, PP i B5, a także są źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, B6, a nawet witaminy D, B12 i C.

Jak widać - pieczarki, te niepozorne grzyby, są bombą witaminową. Biorąc pod uwagę składniki pieczarek, grzyby te są nośnikiem wielu cennych wartości odżywczych, wyprzedzając pomidory czy jajka.

Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe?

Co zawierają pieczarki?

  • witaminę B2 – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, pomaga utrzymać prawidłową pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, układu nerwowego,
  • witaminę PP (B3) – uczestniczy w syntezie oraz rozkładzie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także w przemianach metabolicznych, dzięki czemu uwalnia energię, bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • witaminę B5 – niezbędny element metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów, przyśpiesza gojenie ran, zwalcza przemęczenie i ospałość, a także usprawnia pracę układów: nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego,
  • miedź – w 100 gramach pieczarek znajdziemy 35% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek,
  • składniki mineralne – selen, fosfor, cynk i potas,
  • beta glukan – obniża poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje właściwą zawartość glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, zmniejsza ciśnienie krwi i zwalcza nadciśnienie tętnicze; działa również przeciwnowotworowo.

Właściwości zdrowotne pieczarek

Pieczarki doczekały się miana żywności funkcjonalnej. Oznacza to, że są produktami mającymi korzystny wpływ na zdrowie. Dlaczego?

  • lektyny – związki bioaktywne zawarte w pieczarkach, wykazują silne właściwości antynowotworowe i wykorzystywane są w leczeniu raka,
  • wyciągi z białych pieczarek – uznaje się je za środki chemiczno-prewencyjne w sytuacji raka piersi,
  • pieczarki obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej,
  • błonnik – jego obecność w pieczarkach powoduje wydalanie kwasów żółciowych,
  • diety, w których menu znajdują się pieczarki, pozwalają na szybszą utratę masy ciała, aniżeli w dietach o porównywalnej kaloryczności, w których nie występują pieczarki.

Pieczarki a układ odpornościowy - jak wpływają na nasze zdrowie?

Pieczarki, podobnie jak inne grzyby są źródłem wielu cennych składników, które mogą wspierać nasz układ odpornościowy. Zawierają witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina (B2) i niacyna (B3), które wspierają procesy metaboliczne, a także witaminę D, kluczową dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Naukowcy z USDA przeprowadzili badania, które pokazały, że pieczarki mogą zwiększać produkcję białek przeciwwirusowych i wspomagać dojrzewanie komórek dendrytycznych, co ostatecznie prowadzi do lepszej reakcji na patogeny poprzez produkcję limfocytów T.

Pieczarki mają właściwości odpornościowe, odchudzające i antybakteryjne
Pieczarki mają właściwości odpornościowe, odchudzające i antybakteryjne © Adobe Stock

Jak pieczarki wspierają zdrowie serca i układ krwionośny?

Regularne spożywanie pieczarek może korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krwionośnego. Są one dobrym źródłem potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co z kolei może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych.

Obecność beta-glukanów, czyli rozpuszczalnych włókien, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, co również przyczynia się do ochrony serca. Ponadto pieczarki zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen, które mogą neutralizować wolne rodniki i redukować stres oksydacyjny, odpowiedzialny za rozwój miażdżycy i innych chorób serca.

Pieczarki a odchudzanie

Pieczarki są idealnym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ dostarczają bardzo mało kalorii, a jednocześnie są sycące i bogate w składniki odżywcze. Zawartość błonnika wspomaga uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i redukcji podjadania między posiłkami.

Białko roślinne zawarte w pieczarkach pomaga w zachowaniu masy mięśniowej, co jest kluczowe podczas odchudzania. Dodatkowo pieczarki są bogate w wodę, co wspiera nawodnienie organizmu i przyczynia się do lepszego metabolizmu.

Pieczarki w kuchni

Ze względu na łagodny smak pieczarek i ich dostępność przez cały rok, pieczarki można wykorzystywać w całym wachlarzu dań. Nie bez przyczyny są często pojawiającym się składnikiem, nie tylko w polskiej kuchni. Pieczarki można dodawać do sałatek, faszerować nimi jajka, dodać do makaronu, pizzy czy potraktować jako bazę sosu do mięs.

Duża zawartość białka w pieczarkach sprawia, że pieczarki to idealny zamiennik wartości odżywczych znajdujących się w mięsie. Jest to dobra informacja zwłaszcza dla tych, którzy nie jedzą mięsa, a więc dla wegan i wegetarian.

Aby pieczarki zachowały jak najwięcej swoich cennych wartości odżywczych, warto wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. Najlepiej pieczarki gotować na parze, grillować lub dusić, ponieważ te metody obróbki pozwalają zachować większość składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Smażenie, zwłaszcza w wysokich temperaturach, może powodować utratę części witamin i minerałów.

Warto również pamiętać, że pieczarki przed spożyciem powinny być dobrze umyte, ale nie moczone w wodzie, aby nie straciły smaku i tekstury.

Czy pieczarki mogą być szkodliwe? Przeciwwskazania i alergie

Choć pieczarki są zdrowym i wartościowym produktem, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne, objawiające się m.in. bólami brzucha, wysypką lub problemami z oddychaniem.

Osoby z dną moczanową powinny unikać nadmiernego spożycia pieczarek, ponieważ zawierają one puryny, które mogą przyczyniać się do wzrostu poziomi kwasu moczowego we krwi.

Ile kalorii mają surowe pieczarki?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 70 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna22,0 kcal15,40 kcal
Białko3,09 g2,16 g
Węglowodany3,26 g2,28 g
Cukier1,98 g1,39 g
Błonnik1,00 g0,70 g
Tłuszcz0,34 g0,24 g
Tłuszcze nasycone0,05 g0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0,16 g0,11 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C2,10 mg1,47 mg
Równoważnik folianów17,00 µg11,90 µg
Witamina B1 - tiamina0,08 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,40 mg0,28 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,61 mg2,53 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,50 mg1,05 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,10 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy17,00 µg11,90 µg
Witamina B4 - cholina17,30 mg12,11 mg
Witamina B12 - kobalamina0,04 µg0,03 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,01 mg0,01 mg
Witamina D0,20 µg0,14 µg
Witamina D7,00 i.u.4,90 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń3,00 mg2,10 mg
Żelazo0,50 mg0,35 mg
Magnez9,00 mg6,30 mg
Fosfor86,0 mg60,2 mg
Potas318 mg223 mg
Sód5,00 mg3,50 mg
Cynk0,52 mg0,36 mg
Miedź0,32 mg0,22 mg
Mangan0,05 mg0,03 mg
Selen9,30 µg6,51 µg
Woda92,5 g64,7 g

Źródła

  1. Badania USDA

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka