Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa kukurydziana

Avatar placeholder
Angelika Ciuraj 23.09.2014 12:30
Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana (Zdjęcie autorstwa: Star5112/ CC BY-SA 2.0)

Przepisy na zupy wegańskie pozwalają wprowadzić nowe smaki do kuchni nie tylko osób prowadzących restrykcyjną dietę. Jednym z nich jest zupa kukurydziana, która dzięki dodatkom z wielu przypraw i gałganu chińskiego będzie miała niezwykle aromatyczny zapach i smak.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 mała zwykła cebula,
  • por (trochę mniej niż jego połowa),
  • szczypior,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • kłącze gałganu chińskiego,
  • kminek,
  • biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odcedzamy ją na durszlaku. Następnie wrzucamy kukurydzę do wrzątku. Gotujemy ma wolnym ogniu. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy na plasterki, a obie cebule kroimy w drobną kostkę. Cebule, czerwoną i normalną, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (lub oleju), aż do momentu zeszklenia.

Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojonego pora. Mieszamy składniki i przez chwilę smażymy je razem. Przyprawiamy warzywa na patelni zmieloną kolendrą, zmielonym kłączem gałganu chińskiego oraz mielonym kminkiem.

Do warzyw dodajemy przygotowaną marchewkę. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. Na koniec warzywa z patelni wlewamy do gotującej się kukurydzy. Doprawiamy białym pieprzem. Połączone składniki gotujemy przez 10 minut. Całość możemy zmiksować w blenderze. Zupę przelewamy do miseczek. Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze