Zupa kukurydziana
Przepisy na zupy wegańskie pozwalają wprowadzić nowe smaki do kuchni nie tylko osób prowadzących restrykcyjną dietę. Jednym z nich jest zupa kukurydziana, która dzięki dodatkom z wielu przypraw i gałganu chińskiego będzie miała niezwykle aromatyczny zapach i smak.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 mała zwykła cebula,
- por (trochę mniej niż jego połowa),
- szczypior,
- natka pietruszki,
- kolendra,
- kłącze gałganu chińskiego,
- kminek,
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odcedzamy ją na durszlaku. Następnie wrzucamy kukurydzę do wrzątku. Gotujemy ma wolnym ogniu. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy na plasterki, a obie cebule kroimy w drobną kostkę. Cebule, czerwoną i normalną, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (lub oleju), aż do momentu zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojonego pora. Mieszamy składniki i przez chwilę smażymy je razem. Przyprawiamy warzywa na patelni zmieloną kolendrą, zmielonym kłączem gałganu chińskiego oraz mielonym kminkiem.
Do warzyw dodajemy przygotowaną marchewkę. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. Na koniec warzywa z patelni wlewamy do gotującej się kukurydzy. Doprawiamy białym pieprzem. Połączone składniki gotujemy przez 10 minut. Całość możemy zmiksować w blenderze. Zupę przelewamy do miseczek. Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.