Zupa meksykańska
Danie jest bardzo dobrym źródłem białka zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż jest to podstawowy budulec tkanki mięśniowej, hormonów, przeciwciał i substancji trawiennych.
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 2 duże cebule,
- puszka fasoli czerwonej,
- puszka kukurydzy,
- soja lub kiełki sojowe,
- 3 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy (mały słoiczek),
- pół posiekanej papryczki chili,
- 1 litr bulionu,
- 2 łyżki majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć, mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i chwilę smażyć, po czym wlać bulion. Gotować do chwili, aż mięso będzie miękkie. Dodać fasolę, kukurydzę, soję lub kiełki oraz papryczkę chili, wymieszać i gotować razem około 15 minut. Dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco z bagietką i/lub kukurydzianymi tortillami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 548,2 |
Białko | 36,0 g |
Tłuszcz | 28,3 g |
Cholesterol | 75,0 mg |
Węglowodany | 48,5 g |
Błonnik | 11,0 g |
Witamina C | 8,0 mg |
Witamina A | 47,3 µg |
Komentarz
Dodatkowym atutem zupy meksykańskiej jest obecność majeranku. Zioło to pobudza trawienie, działa kojąco na narządy układu pokarmowego i świetnie zastępuje szkodliwą sól. Za jego sprawą potrawy stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Potrawę polecamy osobom aktywnym fizycznie - białko odżywi ich mięśnie, a kompozycja proponowanych ziół odciąży żołądek.