Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa meksykańska

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 23:45
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska (Zdjęcie autorstwa Stadt Braut / CC BY-ND 2.0)

Danie jest bardzo dobrym źródłem białka zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż jest to podstawowy budulec tkanki mięśniowej, hormonów, przeciwciał i substancji trawiennych.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 duże cebule,
  • puszka fasoli czerwonej,

  • puszka kukurydzy,
  • soja lub kiełki sojowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy (mały słoiczek),
  • pół posiekanej papryczki chili,
  • 1 litr bulionu,

  • 2 łyżki majeranku,

  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć, mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i chwilę smażyć, po czym wlać bulion. Gotować do chwili, aż mięso będzie miękkie. Dodać fasolę, kukurydzę, soję lub kiełki oraz papryczkę chili, wymieszać i gotować razem około 15 minut. Dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco z bagietką i/lub kukurydzianymi tortillami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie548,2
Białko36,0 g
Tłuszcz28,3 g
Cholesterol75,0 mg
Węglowodany48,5 g
Błonnik11,0 g
Witamina C8,0 mg
Witamina A47,3 µg

Komentarz

Dodatkowym atutem zupy meksykańskiej jest obecność majeranku. Zioło to pobudza trawienie, działa kojąco na narządy układu pokarmowego i świetnie zastępuje szkodliwą sól. Za jego sprawą potrawy stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Potrawę polecamy osobom aktywnym fizycznie - białko odżywi ich mięśnie, a kompozycja proponowanych ziół odciąży żołądek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze