Trwa ładowanie...

Zupa podkręcająca metabolizm. Przygotujesz z sezonowych składników (WIDEO)

Zobacz film: "Zupa podkręcająca metabolizm. Przygotujesz z sezonowych składników"

Zupy warzywne są niskokaloryczne i sycące. Ze zdrowej papryki przygotujesz zupę podkręcającą metabolizm. Świetnie sprawdzi się na lekki lunch albo kolację. Obejrzyj wiedeo i poznaj prosty przepis.

Zupa podkręcająca metabolizm najlepsza w sezonie. Zupy warzywne są niskokaloryczne i sycące. Wykorzystuj do nich sezonowe warzywa. Jednym z nich jest czerwona papryka. Na jej podstawie przygotujesz zupę podkręcającą metabolizm.

Przepis: dwie czerwone papryki, dwie papryczki chilli, jedna czerwona cebula, jedna marchewka, jeden bakłażan, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki sosu sambal oelek, pół litra wody, pół litra bulionu warzywnego.

Po kwadransie rzuć do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i papryczki chilli. Gotuj aż warzywa zmiękną. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, usuń pestki z chilli przed dodaniem jej do garnka. Zmiksuj zupę na gładki krem.

Wierzch posyp świeżą kolendrą. Papryka czerwona jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Zawiera też sporo błonnika i substancji, które wpływają na produkcję soków trawiennych.

W papryczce chilli znajduje się kapsaicyna. Odpowiada za ostry smak, ma działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwbólowe. Stymuluje proces spalania tłuszczu w organizmie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.