Zupa podkręcająca metabolizm. Przygotujesz z sezonowych składników (WIDEO)
Zupy warzywne są niskokaloryczne i sycące. Ze zdrowej papryki przygotujesz zupę podkręcającą metabolizm. Świetnie sprawdzi się na lekki lunch albo kolację. Obejrzyj wiedeo i poznaj prosty przepis.
Zupa podkręcająca metabolizm najlepsza w sezonie. Zupy warzywne są niskokaloryczne i sycące. Wykorzystuj do nich sezonowe warzywa. Jednym z nich jest czerwona papryka. Na jej podstawie przygotujesz zupę podkręcającą metabolizm.
Przepis: dwie czerwone papryki, dwie papryczki chilli, jedna czerwona cebula, jedna marchewka, jeden bakłażan, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki sosu sambal oelek, pół litra wody, pół litra bulionu warzywnego.
Po kwadransie rzuć do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i papryczki chilli. Gotuj aż warzywa zmiękną. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, usuń pestki z chilli przed dodaniem jej do garnka. Zmiksuj zupę na gładki krem.
Wierzch posyp świeżą kolendrą. Papryka czerwona jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu. Zawiera też sporo błonnika i substancji, które wpływają na produkcję soków trawiennych.
W papryczce chilli znajduje się kapsaicyna. Odpowiada za ostry smak, ma działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwbólowe. Stymuluje proces spalania tłuszczu w organizmie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl