Trwa ładowanie...

Zupa porowa - kalorie i wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
17.11.2021 14:46
Zupa porowa to pyszny sposób na przemycenie do diety mnóstwa witamin i minerałów
Zupa porowa to pyszny sposób na przemycenie do diety mnóstwa witamin i minerałów (AdobeStock)

Zupa porowa to pyszny sposób na przemycenie do diety mnóstwa witamin i minerałów. Ma formę kremu, jest wyjątkowo odżywcza, a przy okazji niskokaloryczna. Jak przygotować zupę porową?

spis treści

1. Kalorie i wartości odżywczej zupy porowej

Zupa porowa zawiera w sobie warzywa korzeniowe oraz ziemniaki, a także oczywiście pory. Dzięki temu staje się ona bogactwem wielu witamin i minerałów.

Por jest bogatym źródłem żelaza oraz witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność i chroni przed anemią.

Zobacz film: "Jak opłukać pory? Prosty sposób, by pozbyć się piasku"

Zupa porowa w 100 gramach ma ok. 70 kalorii, a także:

  • 3.3 g białka
  • 3 g tłuszczu
  • 7 g węglowodanów.

Jest także bogatym źródłem błonnika, który wspiera naturalne procesy trawienne.

2. Przepis na idealną zupę porową

Do przygotowania zupy porowej potrzebne są:

  • ok. 2 litry bulion warzywny lub drobiowy
  • ok. 600 g obranego, oczyszczonego pora (białej części)
  • po 200 g marchewki i pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 300 g ziemniaków
  • odrobina oliwy
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • ok. 50 ml mleka lub napoju roślinnego
  • przyprawy

Wszystkie warzywa oraz ziemniaki należy pokroić w kostkę. Na dnie rondelka podgrzać olej i podsmażyć na nim przez chwilę pora razem z czosnkiem. Następnie zalać całość bulionem, wrzucić pozostałe warzywa, a następnie przykryć i gotować aż do miękkości.

Kiedy całość będzie zagotowana, do zupy należy dodać sok z cytryny oraz przyprawy – sól, pieprz, gałkę muszkatołową i szczyptę cukru. Gotować jeszcze chwilę, a następnie odstawić do ostygnięcia i zblendować na gładką masę. Podczas blendowania należy dodawać mleko.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze