Zupa porowa - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Zupa porowa to pyszny sposób na przemycenie do diety mnóstwa witamin i minerałów. Ma formę kremu, jest wyjątkowo odżywcza, a przy okazji niskokaloryczna. Jak przygotować zupę porową?
1. Kalorie i wartości odżywczej zupy porowej
Zupa porowa zawiera w sobie warzywa korzeniowe oraz ziemniaki, a także oczywiście pory. Dzięki temu staje się ona bogactwem wielu witamin i minerałów.
Por jest bogatym źródłem żelaza oraz witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność i chroni przed anemią.
Zupa porowa w 100 gramach ma ok. 70 kalorii, a także:
- 3.3 g białka
- 3 g tłuszczu
- 7 g węglowodanów.
Jest także bogatym źródłem błonnika, który wspiera naturalne procesy trawienne.
2. Przepis na idealną zupę porową
Do przygotowania zupy porowej potrzebne są:
- ok. 2 litry bulion warzywny lub drobiowy
- ok. 600 g obranego, oczyszczonego pora (białej części)
- po 200 g marchewki i pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- ok. 300 g ziemniaków
- odrobina oliwy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- ok. 50 ml mleka lub napoju roślinnego
- przyprawy
Wszystkie warzywa oraz ziemniaki należy pokroić w kostkę. Na dnie rondelka podgrzać olej i podsmażyć na nim przez chwilę pora razem z czosnkiem. Następnie zalać całość bulionem, wrzucić pozostałe warzywa, a następnie przykryć i gotować aż do miękkości.
Kiedy całość będzie zagotowana, do zupy należy dodać sok z cytryny oraz przyprawy – sól, pieprz, gałkę muszkatołową i szczyptę cukru. Gotować jeszcze chwilę, a następnie odstawić do ostygnięcia i zblendować na gładką masę. Podczas blendowania należy dodawać mleko.