Trwa ładowanie...

Zupa włoska z ciecierzycy

Zupa na bazie ciecierzycy to źródło cennego białka. Potrawa wzmacnia i odżywia mięśnie. Łagodzi także bóle głowy, kaszel i podrażnienia górnych dróg oddechowych. Oprócz białka zawiera w sobie znaczące ilości błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, oraz witamin: A, C i witamin z grupy B.

Składniki (dla 4 osób)

  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzona),
  • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 2 listki świeżej bazylii,
  • 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dodatek– ugotowany makaron tagliatelle.

Sposób przygotowania

Podsmażyć czosnek na oliwie, najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dołożyć pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii. Po 15 minutach przelać całość do garnka, zalać bulionem, dodać cieciorkę i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupa jest bogatym źródłem wartościowego białka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie438,4
Białko27,1 g
Tłuszcz13,2 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany62,8 g
Błonnik10,5 g
Witamina C51,6 mg
Witamina A243,9 µg

Zupa ma właściwości przyspieszające trawienie, leczy wzdęcia i kolki oraz reguluje pracę wątroby. Polecana kobietom, gdyż zawarte w niej składniki są pomocne w walce z cellulitem. Potrawa może być spożywana przez wegetarian.

Dr n. med. Aneta Kościołek
Zupa włoska z ciecierzycy
Zupa włoska z ciecierzycy (Zdjęcie autorstwa Didriks /
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.