Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Zupa włoska z ciecierzycy
Składniki (dla 4 osób)
- 1,5 l wywaru warzywnego,
- 1 puszka ciecierzycy (odcedzona),
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 2 listki świeżej bazylii,
- 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Dodatek– ugotowany makaron tagliatelle.
Sposób przygotowania
Podsmażyć czosnek na oliwie, najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dołożyć pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii. Po 15 minutach przelać całość do garnka, zalać bulionem, dodać cieciorkę i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupa jest bogatym źródłem wartościowego białka.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 438,4 |
Białko | 27,1 g |
Tłuszcz | 13,2 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 62,8 g |
Błonnik | 10,5 g |
Witamina C | 51,6 mg |
Witamina A | 243,9 µg |
Zupa ma właściwości przyspieszające trawienie, leczy wzdęcia i kolki oraz reguluje pracę wątroby. Polecana kobietom, gdyż zawarte w niej składniki są pomocne w walce z cellulitem. Potrawa może być spożywana przez wegetarian.