Zwiększa ryzyko nowotworów i karmi komórki rakowe. Natychmiast wyrzuć z diety

Niektóre składniki odżywcze, konserwanty i dodatki spożywcze, a także sposób przygotowania potraw, mogą zwiększać ryzyko zachorowania nowotwory. Które produkty eksperci uważają za najbardziej szkodliwe? Poniżej kilka z nich.

Zwiększa ryzyko nowotworów i karmi komórki rakowe. Unikaj w codziennym jadłospisieZwiększa ryzyko nowotworów i karmi komórki rakowe. Unikaj w codziennym jadłospisie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najbardziej szkodliwe dla zdrowia

Badania naukowe sugerują, że nawet 90 proc. nowotworów związanych jest z dietą i stylem życia. Szczególnie narażone są jelita, które mają kluczową rolę w procesie wchłaniania wody i soli mineralnych, co prowadzi do zagęszczania masy resztek pokarmowych opuszczających jelito.

Długotrwałe narażenie na toksyczne substancje, które mogą być obecne w naszej diecie, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak rak jelit. Dlatego tak istotne jest, aby podejść do planowania naszego jadłospisu z umiarem i rozwagą.

Niektóre pokarmy są bardziej ryzykowne dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają tzw. kancerogeny. To związki, które mogą negatywnie wpływać na nasz materiał genetyczny, zwiększając ryzyko wystąpienia nowotworu.

Na liście tych niebezpiecznych substancji znajdują się między innymi:

  • pestycydy,
  • antybiotyki,
  • metale ciężkie,
  • dioksyny,
  • kantaksyny,
  • bisfenol A,
  • aflatoksyny.

Jeśli te związki dostarczane są do naszego organizmu poprzez pożywienie, mogą prowadzić do uszkodzenia DNA komórki. W efekcie komórka ta zaczyna się namnażać w sposób niekontrolowany, co jest początkiem rozwoju nowotworu.

Staraj się ograniczyć spożycie tych produktów

Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz przetworzone mięso (wędliny, kiełbaski, szynki) są szczególnie niezdrowe, zwłaszcza jeśli spożywane są w dużych ilościach. Mogą one zwiększać ryzyko raka jelita grubego oraz raka trzustki.

Tłuszcze trans, które można znaleźć w niektórych margarynach, ciastach, ciasteczkach, chipsach i fast foodach, są kolejnym zagrożeniem. Dieta bogata w tłuszcze prowadzi do otyłości, która z kolei powoduje podwyższenie poziomu kobiecych hormonów (estrogenów i prolaktyny). Nadmiar tych hormonów zwiększa ryzyko raka piersi.

Sól jest kolejnym produktem, który może zwiększać ryzyko raka żołądka. Wiele badań, w tym metaanaliza z 2013 roku, które uwzględniało wyniki 13 różnych badań na ludziach, potwierdza ten fakt. Analiza ta wykazała, że spożycie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka o 68 proc.

Wszystkie przetworzone produkty spożywcze, takie jak wędzone, marynowane, solone lub konserwowane chemicznie, które zawierają substancje konserwujące, takie jak nitraty i azotyny, są na czarnej liście. Badania dowodzą, że tego typu produkty zwiększają głównie ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Alkohol jest kolejnym produktem, którego powinniśmy unikać. Zwiększa on ryzyko raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi. W organizmie alkohol jest przekształcany w aldehyd octowy - związek rakotwórczy. Jeden z przeprowadzonych eksperymentów naukowych pokazał, że wdychanie przez chomiki oparów tej substancji powodowało u nich wystąpienie guzów nowotworowych.

Ponadto, etanol, który jest składnikiem alkoholu, wpływa na metabolizm żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. W związku z tym nadmierne spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko nowotworu piersi.

Również produkty spożywcze zawierające dużo cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego są szkodliwe. Są to słodycze, pulpy owocowe i napoje gazowane. Mogą one prowadzić nie tylko do rozwoju nowotworów, ale także do otyłości i jej licznych powikłań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka