Trwa ładowanie...

Zwiększa ryzyko stanów zapalnych, cukrzycy, chorób serca. Sprawdź, co siedzi w składzie

 Paula Komendarczuk
26.02.2023 13:37
Gotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagi
Gotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagi (Adobe Stock)

Gotowe desery mleczne zachęcają kolorowymi opakowaniami. Wyglądają niezwykle apetycznie i nie wydają się należeć do niezdrowej żywności, bo na półkach sklepowych znajdują się tuż obok jogurtów i twarożków. Nic bardziej mylnego. Czy desery mleczne mogą nam zaszkodzić?

spis treści

1. Co znajduje się w składzie deserów mlecznych?

Większość deserów mlecznych jest przesłodzona, te o smaku czekoladowo-śmietankowym mogą zawierać nawet 54 g cukru w opakowaniu. Składnik ten przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, rozwoju próchnicy, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadwagi i otyłości.

Podobny wpływ na stan zdrowia ma również syrop glukozowo-fruktozowy, który sprzyja powstawaniu insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Warto unikać także syropu karmelowego, który wykorzystywany jest w roli barwnika i dodatku smakowego.

Gotowe desery mleczne bardzo często zawierają mleko w proszku, które jest nawet 10 razy słodsze od zwykłego mleka. Spożyte w większych ilościach powoduje ból brzucha, nudności, wzdęcia i biegunki, a także przyczynia się do gwałtownych skoków stężenia glukozy i insuliny we krwi.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W wielu produktach tego typu znajdziemy również karagen E-407, który poza właściwościami zagęszczającymi zwiększa ryzyko stanów zapalnych układu pokarmowego.

Bardzo często w składzie widnieje także skrobia modyfikowana, która sprzyja wzrostowi glikemii oraz polirycynooleinian poliglicerolu E-476 niewskazany szczególnie u małych dzieci, ponieważ może spowodować nadmierny rozrost nerek i wątroby.

2. Jak zrobić domowy deser mleczny?

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu.

Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy żelatynę, całość podgrzewamy, dokładnie mieszając. Dosładzamy deser ksylitolem lub erytrytolem, a następnie przelewamy do dowolnych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Deser jest gotowy do spożycia, gdy zmieni swoją konsystencję na stałą. Podajemy go z sosem owocowym, wiórkami gorzkiej czekolady i posiekanymi orzechami.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze