Trwa ładowanie...

Zwiększa ryzyko stanów zapalnych, cukrzycy, chorób serca. Sprawdź, co siedzi w składzie

Gotowe desery mleczne zachęcają kolorowymi opakowaniami. Wyglądają niezwykle apetycznie i nie wydają się należeć do niezdrowej żywności, bo na półkach sklepowych znajdują się tuż obok jogurtów i twarożków. Nic bardziej mylnego. Czy desery mleczne mogą nam zaszkodzić?

spis treści

1. Co znajduje się w składzie deserów mlecznych?

Większość deserów mlecznych jest przesłodzona, te o smaku czekoladowo-śmietankowym mogą zawierać nawet 54 g cukru w opakowaniu. Składnik ten przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, rozwoju próchnicy, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadwagi i otyłości.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Podobny wpływ na stan zdrowia ma również syrop glukozowo-fruktozowy, który sprzyja powstawaniu insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Warto unikać także syropu karmelowego, który wykorzystywany jest w roli barwnika i dodatku smakowego.

Gotowe desery mleczne bardzo często zawierają mleko w proszku, które jest nawet 10 razy słodsze od zwykłego mleka. Spożyte w większych ilościach powoduje ból brzucha, nudności, wzdęcia i biegunki, a także przyczynia się do gwałtownych skoków stężenia glukozy i insuliny we krwi.

W wielu produktach tego typu znajdziemy również karagen E-407, który poza właściwościami zagęszczającymi zwiększa ryzyko stanów zapalnych układu pokarmowego.

Bardzo często w składzie widnieje także skrobia modyfikowana, która sprzyja wzrostowi glikemii oraz polirycynooleinian poliglicerolu E-476 niewskazany szczególnie u małych dzieci, ponieważ może spowodować nadmierny rozrost nerek i wątroby.

2. Jak zrobić domowy deser mleczny?

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu.

Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy żelatynę, całość podgrzewamy, dokładnie mieszając. Dosładzamy deser ksylitolem lub erytrytolem, a następnie przelewamy do dowolnych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Deser jest gotowy do spożycia, gdy zmieni swoją konsystencję na stałą. Podajemy go z sosem owocowym, wiórkami gorzkiej czekolady i posiekanymi orzechami.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Gotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagi
Gotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagi (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.