4 z 6Nieprzegotowane mleko
Pomimo znanych zagrożeń, zwolennicy picia surowego mleka twierdzą, że zalety spożywania niepasteryzowanego mleka przewyższają jego minusy (123rf)
Obecnie 18 państw zabroniło sprzedaży surowego, niepasteryzowanego mleka, a w 1987 r. Food and Drug Administration (FDA) wypuściła wymóg, aby mleko i wszystkie produkty mleczne były pasteryzowane w celu spożycia przez ludzi. Zapewne znacie historię francuskiego uczonego Louisa Pasteura, który odkrył pasteryzację, która polega na podgrzewaniu surowego mleka w celu zabicia bakterii, dzięki czemu można bezpiecznie je pić. Oczywiście, niepasteryzowane mleko lub surowe mleko, pomija ten ważny krok.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stwierdziło, że spożywanie surowego mleka może prowadzić do biegunki, wymiotów, a nawet śmierci. Surowe mleko **może m.in. przenosić listerię, E.coli i Salmonellę.
Sprawdź również: Niebezpieczne mleko