Trwa ładowanie...

To najdroższe pomidory na świecie. Cena zwala z nóg

 Karolina Rozmus
29.04.2024 13:40
Egzotyczny pomidor. Najzdrowszy ze wszystkich
Egzotyczny pomidor. Najzdrowszy ze wszystkich (Getty Images)

Polskie pomidory uchodzą za najsmaczniejsze i potwierdza to każdy, kto choć raz spróbował pomidora malinowego. Jednak Japończykom udało się stworzyć pewien wyjątkowy gatunek przedstawiciela psiankowatych, który nie tylko ma wyjątkowy smak, ale i zawiera więcej witamin, minerałów oraz związków aktywnych niż jakiekolwiek inny gatunek.

spis treści

1. Egzotyczny pomidor. Najzdrowszy ze wszystkich

Stworzony w 1996 r. w Japonii pomidor nie jest zwykłym pomidorem. Amela w japońskim dialekcie używanym w mieście Shizuoka oznacza "słodki", ale w rzeczywistości owoc zaliczany do roślin psiankowatych ma w sobie łączyć także smak słony, kwaśny, a nawet gorzki.

Twórcy zapewniają, że Amela zawiera także zwany piątym smakiem, smak umami. W 2021 r. ten niezwykły pomidor zyskał wyróżnienie w Superior Taste Award International Taste Institute.

Twórcy pomidorów Amela, opierając się na badaniach przeprowadzonych przez Japan Food Research Laboratories, przekonują, że gatunek ten w porównaniu z innymi pomidorami zawiera niemal dwukrotnie więcej potasu i niemal dwa razy więcej witaminy C. Potas wraz z chlorem i sodem należy do najważniejszych pierwiastków w organizmie. Jego niedobór zwiększa ryzyko arytmii serca, zbyt wysokiego ciśnienia krwi oraz zaburzeń układu nerwowego.

Zobacz film: "Pomidory chronią przed rakiem prostaty"
Pomidory to źródło likopenu i beta-karotenu
Pomidory to źródło likopenu i beta-karotenu (Pixabay)

Pomidory Amela mają też więcej witaminy A, beta-karotenu i aż czterokrotnie więcej kwasu gamma-aminomasłowego. To aminokwas, który pełni funkcję neuroprzekaźnika hamującego w ośrodkowym układzie nerwowym. GABA wspiera sen, koncentrację oraz zwiększa odporność na stres.

Na chwilę obecną Amela nie są dostępne w Polsce, ale pojawiły się już w Europie, np. w Szwajcarii. W popularnej sieci dyskontów Coop, za 100 gramów tych smacznych pomidorów trzeba zapłacić 3,20 franków szwajcarskich, co w przeliczeniu na polską walutę daje ok. 141,66 zł.

2. Jedz regularnie. Najlepszy prezent dla serca i mózgu

Pomidory są niskokaloryczne, ale za to świetnie nawadniają i dostarczają do organizmu cennych witamin i minerałów. Niezależnie od gatunku są też źródłem likopenu, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, ale także zawału serca czy udaru, bo zapobiega agregacji płytek krwi.

Choć najlepiej po pomidory sięgać w sezonie, to warto pamiętać, że w pomidorach przetworzonych ilość likopenu jest znacznie wyższa niż w pomidorach świeżych. Choćby z tego powodu nie warto sobie ich odmawiać.

Regularne spożywanie pomidorów:

  • wspiera pracę układu krążenia,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego,
  • usprawnia pracę przewodu pokarmowego,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym,
  • nawadnia,
  • zmniejsza ryzyko demencji,
  • wspiera proces odchudzania.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze