3 najgorsze produkty dla jelit. Przepis na otyłość i cukrzycę
To, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i odporność. Kilka produktów, po które wielu z nas sięga regularnie, może powodować stany zapalne, zwiększać ryzyko wielu chorób, a nawet nowotworów. Ekspert wskazuje trzy produkty, które warto ograniczyć w trosce o zdrowie jelit i całego organizmu.
1. Sprzyjają cukrzycy i otyłości
Gastroenterolog Chris Damman z University of Washington in Seattle przypomina, że to, co jemy, determinuje rozwój bakterii, jakie tworzą nasz mikrobiom.
Biliony mikroorganizmów, które bytują w jelitach, wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim układu odpornościowego, trawienia, układu nerwowego i zdrowia psychicznego.
Odpowiednia żywność tworzy dobre warunki dla rozwoju zdrowych bakterii i zapobiega pojawieniu się stanów zapalnych. Choć od czasu do czasu można skusić się na coś niezdrowego, niektóre rodzaje żywności jadane regularnie, mogą szkodzić zdrowiu jelit.
Gotowe wypieki - zdaniem eksperta - są jednym z najgorszych wyborów, które mogą szkodzić zdrowiu. Lekarz zaznacza, że w tych produktach brakuje błonnika, który chroni organizm przed otyłością i cukrzycą.
Zamiast takich produktów, specjalista radzi by sięgać po wypieki, które zawierają pełne ziarna i błonnik.
Według najnowszych wytycznych żywieniowych przygotowanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych dziennie człowiek powinien spożywać od 25 do 30 gramów błonnika.
2. Zwiększa ryzyko raka okrężnicy
Kolejnym produktem zakazanym dla jelit, na jaki zwraca uwagę ekspert, jest przetworzone mięso. Bekon, hot dogi, wędliny ze względu na dodatki, które zawierają, wiążą się m.in. z większym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, w szczególności nowotworu okrężnicy.
Zamiast tego typu produktów dr Damman zaleca spożywanie białego mięsa.
Gastroenterolog wskazuje również, że słodkie napoje takie jak soki, napoje dietetyczne mogą uszkadzać jelita i sprzyjać namnażaniu niezdrowych bakterii, powodować biegunkę oraz cukrzycę typu 2.
Badanie opublikowane w czasopiśmie "Clinical Gastroenterology and Hepatology" w 2022 r. wykazało, że nadmierne spożycie cukru zaburza barierę jelitową oraz sprzyja dysbiozie jelitowej.
Zamiast słodkich napojów, specjalista zaleca wodę lub niesłodzoną kawę albo herbatę.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl