Trwa ładowanie...

Badania trwały 30 lat. Wiadomo już, co zwiększa ryzyko raka jelita grubego

 Katarzyna Prus
12.01.2023 13:15
Słodzone napoje zwiększają ryzyko raka
Słodzone napoje zwiększają ryzyko raka (Getty Images)

Rak jelita grubego to jeden z najbardziej groźnych i niestety najczęstszych nowotworów diagnozowanych zbyt późno. Można się przed nim uchronić, ale warunkiem jest między innymi prawidłowa dieta. Na "czarnej" liście produktów spożywczych, które sprzyjają nowotworom są popularne napoje, po które wiele osób sięga nawet codziennie. Dlaczego trzeba ich unikać?

spis treści

1. Słodzone napoje karmią raka

Naukowcy od dawna badają wpływ słodkich napojów na zdrowie i dopatrzyli się wielu zagrożeń. Szkodzą one m.in. sercu, mózgowi i sprzyjają nowotworom.

Słodzone napoje zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym raka
Słodzone napoje zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym raka (Getty Images)

Okazuje się, że sięgając po słodzone napoje, zwiększamy ryzko raka jelita grubego. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health. Wyniki prowadzonego przez nich badania ukazały się na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition".

Zobacz film: "Napoje gazowane gorsze niż słodycze"

Naukowcy przebadali ponad 120 tys. osób pod kątem ilości wypijanych przez nich na co dzień słodzonych napojów (tzw. napoje SSB z ang. sugar-sweetened beverages) i wpływu tego czynnika na występowanie raka jelita grubego oraz zgonów z tego powodu. Sprawdzili też ile cukru z innych źródeł znalazło się w ich diecie.

"SSB i całkowite spożycie fruktozy wiązały się ze zwiększoną częstością występowania i śmiertelnością raka okrężnicy" – wskazali autorzy badania. Co prawda zastrzegli, że te wyniki wymagają weryfikacji po zbadaniu większej grupy osób, ale to kolejny argument przemawiający za ograniczeniem cukru.

2. Nie tylko rak jelita grubego

Do podobnych wniosków doszli już wcześniej naukowcy z American Cancer Society. Dowiedli, że częste picie słodzonych napojów ma fatalne konsekwencje dla zdrowia, a nawet życia.

Wyniki badań prowadzonych przez ponad 30 lat przez zespół dr Marjorie McCullough opublikowanych na łamach "Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention" nie pozostawiają wątpliwości. Naukowcy odkryli, że u osób, które piły dwa lub więcej napojów słodzonych dziennie, ryzyko śmierci z powodu raka związanego z otyłością było o 5 proc. wyższe (to m.in. nowotwory przewodu pokarmowego, jelita grubego czy nerek).

Bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie stwierdzono też w przypadku napojów uważanych za dietetyczne, które w rzeczywistości zawierają sztuczne słodziki. Zwiększały one ryzyko raka trzustki.

- Cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Wywołane nadmiarem glukozy stany zapalne zaburzają między innymi gospodarkę hormonalną czy węglowodanową i pracę wielu narządów. Stąd już krok do poważnych problemów zdrowotnych: cukrzycy, chorób układu krążenia czy nowotworów - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Spożywanie nadmiernej ilości cukru i sztucznych słodzików prowadzi do zaburzeń składu mikroflory jelitowej. Jak wyjaśniła dietetyczka, nadmiar glukozy, której nie jesteśmy w stanie strawić, trafia do jelita grubego. To pożywka dla drobnoustrojów, które żywią się cukrem. Zaczyna ich więc przybywać, co zaburza równowagę w składzie mikroflory jelitowej i powoduje poważne konsekwencje dla zdrowia - osłabia odporność i powoduje stany zapalne, prowadząc m.in. do rozwoju nowotworów.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze