2 z 5Żywność o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych
Dieta bogata w tłuszcze nasycone podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby ograniczać spożywanie tłuszczy nasyconych tak, aby stanowiły mniej niż 7 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie.
Uważaj na następujące produkty:
Tłuszcze nasycone znajdują się w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec, słonina), majonezie, śmietanie, tłustym mięsie, oleju palmowym, kokosowym maśle, mleku i oleju.
W przypadku mięsa należy uważać na:- parówki: są wytwarzane z mięsa o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i wysoko przetworzonych dodatków, - kurczaka panierowanego: kurczak kojarzy się z chudym mięsem, ale smażona panierka to ogromne źródło tłuszczy nasyconych, - czerwone mięso: regularne, częste spożywanie czerwonego mięsa szkodzi zdrowiu. Jeżeli trudno ci obejść się bez niego, postaraj się sięgać po nie raz na kilka tygodni.
Zdrowsze zamienniki:
Zamiast masła i majonezu posmaruj kanapkę pastą z awokado. Połowę porcji wołowego burgera zastąp grzybami. Mięsożercy dla zdrowia mogą przerzucić się na tłuste ryby i białka pochodzenia zwierzęcego.